Menu
Britiske kong Charles sier Samveldet av nasjoner må erkjenne sin smertefulle historie med slaveri. Stadig flere land krever erstatning fra Storbritannia for landets rolle i slavehandelen. Foto: William West / AP / NTB

Kong Charles erkjenner Samveldet av nasjoners historie med slaveri

Samveldet av nasjoner burde erkjenne sin vonde historie med slaveri, sier kong Charles. Samtidig krever flere land erstatning for britenes rolle i slavehandelen.

Av NTB | 25.10.2024 10:19:18

Politikk: Representanter fra 56 land, de fleste med røtter i Storbritannias imperium, deltar denne uken på Samveldets toppmøte i Samoa, der slaveri og trusselen om klimaendringer er hovedtema.

– Jeg forstår etter å ha lyttet til folk fra hele Samveldet av nasjoner hvordan de mest smertefulle sidene av fortiden vår fortsetter å gi gjenklang, sier kong Charles i en tale til toppmøtet fredag.

– Det er viktig at vi forstår historien vår, slik at vi kan veiledes til å ta riktige valg i framtiden, sier han.

Motstandere av slike erstatningsutbetalinger sier land ikke bør holdes ansvarlige for historisk urett, mens de som er for, sier arven etter slaveri har ført til enorme og vedvarende økonomiske og sosiale forskjeller mellom ulike folkegrupper.

Britenes statsminister Keir Starmer sa mandag at landet ville lytte til nasjoner som ønsker å diskutere temaet på toppmøtet, men utelukket å be om unnskyldning for Storbritannias historiske rolle i slavehandelen.

Fra 1400- til 1800-tallet ble minst 12,5 millioner afrikanere bortført på europeiske skip og solgt som slaver. De som overlevde den brutale reisen endte opp på plantasjer i Amerika, der de jobbet under umenneskelige forhold mens andre tjente på arbeidet deres.

Det britiske kongehuset har også sterke koblinger til slavehandelen. I en større artikkelserie i avisen The Guardian i fjor, fortalte flere historikere at over en periode på 270 år hadde tolv britiske monarker sponset, støttet og profittert på britisk involvering i slavehandel.

Avdøde dronning Elizabeth II, kong Charles’ mor, beklaget heller aldri Storbritannias rolle i kolonismen gjennom sin historisk lange tid på tronen.

Samveldet av nasjoner er en mellomstatlig organisasjon bestående av 54 suverene stater, hovedsakelig Storbritannia og tidligere britiske kolonier. Samveldet var tidligere kjent som Det britiske samveldet og har sitt opphav fra Det britiske imperiet.

Det har lenge blitt reist krav mot Storbritannia om å betale erstatning eller ta andre grep for å gjøre opp for landets rolle i verdens slavehandel. I det siste har imidlertid kravene skutt fart, særlig blant land i det karibiske fellesskapet (Caricom) og Den afrikanske union (AU).

Bahamas’ utenriksminister Frederick Mitchell sa til BBC torsdag at utkastet til slutterklæringen fra toppmøtet, som ventes å bli offentliggjort lørdag, har et avsnitt som krever en diskusjon om erstatning.

(©NTB)

Flere nyheter: