reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø. Lønnsoppgjøret for kommuneansatte er i gang. Bildet er fra IA-forhandlingene i 2024. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Kommuneansatte forventer solid økning i lønnsoppgjøret

Samtidig som at veldig mange norske kommuner står i en krevende økonomisk hverdag, krever alle de ansattes fagforbund økt reallønn i årets lønnsoppgjør.

Av NTB | 24.04.2025 13:12:18

Utdanning: Torsdag klokka 12 startet lønnsoppgjøret i kommunal sektor. Nå skal lønn fastsettes for over 500.000 ansatte i norske kommuner. Partene i kommuneoppgjøret er KS på den ene siden og Unio, Akademikerne, LO Kommune og YS Stat på den andre.

En krevende kommuneøkonomi vil prege oppgjøret. Samtidig er partene oppmerksomme på mangelen på kvalifisert personell på mange områder.

– KS legger til grunn at alle partene forstår den svært krevende økonomiske situasjonen i sektoren. For oss er det viktig at vårt oppgjør holder seg innenfor frontfagsrammen, sier forhandlingsleder Tor Arne Gangsø.

Han sier at KS innenfor den disponible rammen i år vil prioritere sentrale lønnstillegg til alle ansatte som omfattes av forhandlingene.

Unio sier det er prekær mangel på ansatte i skolen, helsesektoren og i barnehagene. Hver femte ansatte i skolen er nå uten lærerutdanning.

– Vi ser at disse voldsomme, kommunale utfordringene ikke løses i lønnsoppgjørene. Da må det tas andre grep, sier forhandlingsleder Geir Røsvoll for Unio kommune.

– Kommunenes viktigste oppgave er å levere trygge og gode tjenester til innbyggerne, og da er de helt avhengige av høyt utdannede ansatte, sier leder Tonje Leborg for Akademikerne kommune.

Akademikerne ber også om at lektorer får årets lønnsoppgjør forhandlet kollektivt og lokalt på arbeidsplassen, slik det er for Akademikerne kommunes øvrige medlemmer.

– LO Kommune krever at hele laget skal få økt kjøpekraft, og at de som har minst, må få mest, sier leder Mette Nord i Fagforbundet.

To timer før KS satte seg til forhandlingsbordet i kommuneoppgjøret, startet også lønnsoppgjøret i staten. Også der er kravet om økt reallønn på førsteplass.

Fristen for å komme til enighet i begge forhandlingene er ved midnatt 30. april. Blir partene ikke enige, går oppgjørene til mekling.

Alle de ansattes organisasjoner peker først og fremst på behovet for økt reallønn i årets oppgjør. Men der Akademikerne og YS trekker fram at utdannelse må gi mer penger, vil LO Kommune ha mest til lavtlønte og til likefordeling.

Fra Akademikernes side hevdes det at lønnsgapet mellom høyt utdannede ansatte i det offentlige og det private kan være mellom 200.000 og 300.000 kroner. De forventer solid reallønnsvekst i kommuneoppgjøret.

LO Kommune krever bredde i lønnsoppgjøret og trekker på samme måte som KS selv, fram årets oppgjør i frontfaget på 4,4 prosent. Videre ber de om at de lavtlønte skal prioriteres.

(©NTB)

Flere nyheter: