Kommer Putin til Istanbul eller ei?
Etter å ha foreslått direkte samtaler mellom Russland og Ukraina i morgen, ble det stille fra Russlands president Vladimir Putin. Nå vet ingen hva som vil skje.
Politikk: Onsdag nektet Kreml-talsperson Dmitrij Peskov igjen å si hvem fra Russland som reiser til Ukraina-samtalene i Tyrkia på torsdag.
– Den russiske delegasjonen kommer til å vente på den ukrainske delegasjonen i Istanbul 15. mai, kom det kontant fra Peskov på spørsmål om hvem som skulle dra.
Heller ikke USAs president Donald Trump vet om Putin kommer til Tyrkia. Men har er åpen for selv å reise til Istanbul hvis Putin gjør det.
– Han vil at jeg skal være der, og det er en mulighet, sa Trump til journalister på Air Force One onsdag, idet han var på vei fra Saudi-Arabia til Qatar.
– Jeg vet ikke om han kommer om jeg ikke er der. Vi kommer til å finne det ut, sa han videre.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarte på forslaget ved å be Putin personlig om å stille, noe den russiske presidenten ikke har svart på.
– Dersom Putin ikke kommer og spiller spill, er det et endelig tegn på at han ikke vil avslutte krigen, sa Zelenskyj tirsdag.
Nå ber Ukraina om klarhet i om Putin skal delta.
– Alt avhenger av om Putin er for redd til å komme til Istanbul eller ei. Den ukrainske ledelsen vil beslutte hva neste skritt blir basert på hans respons, sier en ikke navngitt ukrainsk diplomat onsdag.
– Direkte samtaler mellom Putin og Zelenskyj er usannsynlig, sier pro-Kreml-analytiker Sergej Markov til avisen.
Han mener toppmøtet mellom de to presidentene avhenger av hva Trump gjør – om han dukker opp i Tyrkia eller ikke. Zelenskyj har oppfordret Trump til nettopp dette.
– Jeg vet ikke hva USAs president har bestemt seg for, men om han bekrefter sin deltakelse, tror jeg det gir ytterligere insentiv til å komme, har Zelenskyj sagt.
Siden har Trump tilsynelatende blitt mer og mer frustrert av Russland og Ukrainas manglende evne til å inngå kompromiss. Også mandag sa Trump at han vurderer å dra til Tyrkia. Han er for tiden på en rundreise i Midtøsten.
Titusenvis er drept og flere millioner tvunget på flukt etter at Russland invaderte Ukraina. Det russiske militæret kontrollerer rundt en femdel av ukrainsk territorium, inkludert Krim-halvøya, som ble annektert i 2014.
Både Ukraina og vestlige land har avvist dette narrativet og omtalt Russlands angrepskrig som et imperialist-lignende landtyveri.
Putin foreslo samtalene i Tyrkia etter at Ukraina og europeiske land oppfordret Russland til å slutte seg til en 30 dager lang våpenhvile, uten vilkår, fra og med mandag 12. mai.
Russland har ikke svart direkte på denne oppfordringen, men Kreml har langet ut mot europeiske «ultimatum» i en tilsynelatende avvisning.
EUs utenrikssjef Kaja Kallas har stilt spørsmål ved om Putin i det hele tatt tør å stille opp til samtalene i Tyrkia. Zelenskyj har sagt at han reiser til Tyrkia for å møte landets president Recep Tayyip Erdogan uansett, og er klar til å møte Putin dersom han kommer.
Forrige gang Ukraina og Russland forhandlet direkte med hverandre med mål om å få en slutt på konflikten, var kort tid etter krigens utbrudd i 2022, men kontakten mellom dem har vært begrenset siden.
Det var Putin selv som foreslo de direkte samtalene, som hvis de realiseres, blir de første mellom Ukraina og Russland siden 2022. Men fra søndag natt har det vært stille fra Putin.
En tidligere høytstående myndighetsperson i Russland sier anonymt til The Washington Post at Russland skal representeres av utenriksminister Sergej Lavrov og Putins utenriksrådgiver Jurij Usjakov – men ikke Putin selv. Det er ikke bekreftet om dette stemmer.
Trump tiltrådte som president i USA i januar og lovet en rask avslutning på den over tre år lange krigen Russland startet i 2022.
Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov har sagt at Russland skal bruke samtalene i Tyrkia til å ta for seg de «underliggende årsakene» til konflikten – dette inkluderer det Russland kaller en «denazifisering» av Ukraina og Russlands ønske om å gjøre de russisk-okkuperte områdene til en del av Russland.
EU har truet Russland med ferske sanksjoner dersom ikke landet går med på våpenhvilen, og onsdag ble EU-landene enige om en ny sanksjonspakke, denne gangen rettet mot Russlands såkalte skyggeflåte.