reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
I olje- og gassnæringen gikk utslippene noe ned i 2022, til tross for at produksjonen økte. Bildet er tatt på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / NTB

Klimautslippene falt 0,8 prosent i fjor

Norges klimautslipp falt med 0,8 prosent i 2022, viser endelige tall fra SSB. På norsk sokkel gikk utslippene litt ned, tross høyere olje- og gassproduksjon.

Av NTB | 03.11.2023 08:22:30

Vær: Tallene ble offentliggjort fredag. De viser at nedgangen er litt større enn tidligere antatt. Foreløpige beregninger tydet på at nedgangen var på 0,5 prosent.

Likevel er det langt igjen til Norges mål om å kutte en stor del av utslippene av klimagasser innen 2030.

– Det er langt igjen til målene selv om 6 av 8 hovedkilder viser noe reduksjon i utslipp, sier Trude Melby Bothner, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Elektrifiseringa av sokkelen og høyere utnyttelse av naturgass bidro til nedgangen, sier Bothner i en uttalelse.

Likevel sto olje- og gassutvinning for en firedel av Norges klimautslipp i 2022. Siden 1990 har utslippene i denne næringen økt med 46 prosent, og årsaken er høyere olje- og gassutvinning.

Utslippene fra forbrenning av norskprodusert olje og gass i andre land er ikke med i regnestykket.

Siden 1990 har det vært et fall i utslippene fra industri og bergverk på hele 40 prosent. Det skyldes i stor grad kutt i utslippene av de kraftige fluorholdige klimagassene SF6 og PFK i metallindustrien.

I jordbrukssektoren var det en utslippsnedgang på 2,3 prosent i fjor, ifølge SSB. Dette skyldtes i hovedsak færre melkekuer og mindre salg av kunstgjødsel.

– Det var en stor økning i salget av elbiler i 2022, noe som gjorde personbiltrafikken mer utslippsvennlig, sier Bothner.

Ved utgangen av fjoråret var hele 21 prosent av den norske personbilparken helelektrisk.

Lavere utslipp fra personbilene ble imidlertid oppveid av mer kjøring med lastebiler og busser samt lavere andel biodrivstoff.

I Parisavtalen har Norge forpliktet seg til å kutte utslippene med minst 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030. Planen er at dette skal skje i samarbeid med EU.

I Hurdalsplattformen satte regjeringen som mål at hele kuttet skal tas innenlands, uten kjøp av klimakvoter i utlandet.

Så langt har Norges utslipp falt med 4,6 prosent siden 1990.

Blant annet i olje- og gassnæringen gikk utslippene noe ned, til tross for at produksjonen økte.

Utslippene fra industri og bergverk gikk ned med 1,3 prosent fra 2021 til 2022. Blant årsakene til nedgangen er nedleggelse av oljeraffineriet på Slagentangen utenfor Tønsberg, samt lavere utslipp fra petrokjemisk industri.

Samlet sett var det bare minimale endringer i utslippene fra veitrafikken i 2022 – til tross for lavere utslipp fra personbiler.

Alt i alt var Norges klimautslipp i 2022 på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter, ifølge SSB. Det betyr at de samlede utslippene av ulike typer klimagasser tilsvarte 48,9 millioner tonn CO2.

Flere nyheter: