Menu
USAs klimautsending John Kerry møtte Kinas øverste diplomat Wang Yi i Beijing tirsdag. Foto: Florence Lo / AP / NTB

Klimasamtaler mellom USA og Kina

Samtidig som store områder i verden er rammet av hetebølger, har verdens to største utslippsnasjoner restartet klimasamtaler.

Av NTB | 18.07.2023 15:33:04

Vær: – Klimaet, som du vet, er et globalt spørsmål, ikke et bilateralt spørsmål. Det er en trussel mot hele menneskeheten, sa den amerikanske klimautsendingen John Kerry i Beijing tirsdag.

Her hadde han samtaler med toppdiplomaten Wang Yi, som er utenrikssjef i det kinesiske kommunistpartiet.

Kerry sa at USAs president Joe Biden er forpliktet til å sikre stabilitet i forholdet mellom USA og Kina, i tillegg til samarbeidet for å bekjempe klimaendringene.

Kina og USA er landene i verden med størst utslipp av klimagasser. Samtaler mellom de to stormaktene var svært viktige i arbeidet fram mot den globale klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.

Regjeringen i Kina stanset imidlertid sine klimasamtaler med USA i fjor, etter at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi besøkte Taiwan.

Besøket provoserte regimet i Beijing, som anser selvstyrte Taiwan som en del av sitt territorium.

Dette var likevel ikke nok, for planen var å fortsette forhandlingene tirsdag. Klimautsendingene fikk skryt for sitt harde arbeid av toppdiplomat Wang Yi.

Kerry besøker Beijing samtidig som både Kina, USA, Sør-Europa og andre deler av verden er rammet av kraftige hetebølger. At ekstrem varme blir stadig vanligere, skyldes klimaendringene, ifølge forskere.

Kilder i det amerikanske utenriksdepartementet sier klimasamtalene foregår langs to spor: Nasjonale klimatiltak, og klimatoppmøtet som skal holdes i Dubai senere i år.

Forholdet har vært svært kjølig i en årrekke, etter at USAs tidligere president Donald Trump gikk til handelskrig mot Kina.

Toppdiplomat Wang Yi sier Kina mener det er mulig å løse alle problemer når dialog gjenopptas. Samtidig med Kerrys besøk er også USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger (100) i Beijing, og han traff tirsdag forsvarsminister Li Shangfu.

Også USAs utenriksminister Antony Blinken og finansminister Janet Yellen har vært i Beijing i løpet av den siste måneden.

Senere på dagen traff Kerry Kinas nye statsminister Li Qiang, som kalte global oppvarming «en ekstremt stor utfordring».

Klimasamtalene ble gjenopptatt mandag, da Kerry møtte den kinesiske klimautsendingen Xie Zhenhua i Beijing. Drøftingene varte i nesten tolv timer.

Tilsynelatende håper begge landene at dialogen om global oppvarming vil bidra til å bedre forholdet mellom USA og Kina mer generelt.

(©NTB)

Flere nyheter: