Menu
En mann forsøker å slukke en brann i nærheten av Lindos på Rhodos. Sommerens intense hetebølger har økt skogbrannfaren i Hellas og andre land i Sør-Europa. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

Klimaendringene «booster» sommerens hetebølger

De intense hetebølgene i Sør-Europa og USA denne måneden ville knapt vært mulige uten menneskeskapte klimaendringer, ifølge forskere.

Av NTB | 25.07.2023 08:23:05

Vær: Uten den globale oppvarmingen ville varmeperiodene vært mindre intense. Makstemperaturene ville vært rundt 2,5 grader lavere i Sør-Europa og 2 grader lavere i USA.

Det er en av konklusjonene til forskergruppen World Weather Attribution, som på kort tid har undersøkt hetebølgene i juli i Sør-Europa, Kina og et område som omfatter det sørvestlige USA og deler av Mexico.

– Rollen til klimaendringene er fullstendig overveldende, sier forsker Friederike Otto, som har deltatt i arbeidet med undersøkelsen.

Værfenomenet El Niño, som er i ferd med å utvikle seg, kan ha bidratt til heten i noen områder. Ifølge forskerne er det likevel klimaendringene som er hovedårsakene til at temperaturene har vært så ekstremt høye.

I byen Phoenix i Arizona har gradestokken passert 43 grader 24 dager på rad. Og i Kina ble det satt ny nasjonal varmerekord 16. juli, da det var 52,2 grader i Xinjiang-regionen.

Flere hundre norske turister har vært i de berørte områdene. Evakueringsoperasjonen er den største i sitt slag i Hellas noensinne.

Selv om hetebølgene i Sør-Europa og USA knapt hadde vært mulige i klimaet vi hadde før, vil varme av dette kaliberet neppe være veldig uvanlig i årene som kommer.

– Hendelsene vi har sett på, er ikke sjeldne i dagens klima, sier Friederike Otto.

Skal klimaendringene bremses, må de globale utslippene reduseres kraftig. Enn så lenge fortsetter de tvert imot å stige.

– Så lenge vi fortsetter å forbrenne fossilt brensel, vil vi oppleve flere av disse ekstremene, sier Otto.

Samtidig som intense hetebølger har en direkte påvirkning på menneskers helse, skaper de også problemer for landbruket. I sommer er maisavlinger i USA, storfe i Mexico, oliven i Europa og kinesisk bomull blitt rammet.

Hetebølgen i Kina kunne funnet sted i et stabilt klima, ifølge forskerne. Men klimaendringene gjorde denne typen hendelse rundt 50 ganger mer sannsynlig.

Både i Hellas og andre land i Sør-Europa har de høye temperaturene økt skogbrannfaren. I helgen måtte titusener av mennesker evakueres på ferieøya Rhodos for å unnslippe brannene der.

Fortsetter de store utslippene av CO2, metan og andre klimagasser, vil ekstreme hetebølger etter all sannsynlighet bli enda vanligere.

(©NTB)

Flere nyheter: