Menu
MDGs partileder Arild Hermstad og nestleder Ingrid Liland i forkant av landsmøtet. Ingen av dem ville flagge noe tydelig standpunkt i kjøttdiskusjonen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Kjøttkamp i MDG – vil stanse kjøtt-kutt i det offentlige

Det brygger opp til strid på MDGs landsmøte om hvorvidt kommunene og staten bør velge plantebasert når de handler inn mat. Rogaland MDG vil stryke punktet.

Av NTB | 09.05.2025 05:34:06

Fritid: – Som odelsgutt selv, vet jeg at det er mulig å drive med dyrehold med god dyrevelferd, lavt kraftforbruk og mer bruk av beitemark, sier MDGs førstekandidat i landbruksfylket Rogaland, Andreas Aukland, til NTB.

Fylkeslaget hans kommer til MDGs landsmøte denne helgen med et forslag om å stryke «plantebasert» i et vedtak om hvordan det offentlige skal bruke sin innkjøpsmakt.

– Når vi i Miljøpartiet står side om side med kjøttproduserende bønder i alle andre sammenhenger, må vi også gjøre det når det offentlige skal bruke sin innkjøpsmakt, mener Aukland.

«MDG vil at det offentlige bruker sin innkjøpsmakt til å velge kortreist, plantebaserte, sunne og økologiske matvarer».

Rogaland MDG har foreslått å stryke «plantebasert».

– Det vi burde si, er at det offentlige skal bruke sin innkjøpsmakt til å velge kortreiste, sunne og økologiske matvarer, sier Auklend.

Saken skal opp til votering lørdag. Programkomiteen i MDG anbefaler landsmøtet å vedta endringsforslaget.

– Vi har alltid snakket fram bønder som driver med godt dyrehold, og kjempet for mer av det. Da har vi også puttet penger bak ordene, sier han.

I begrunnelsen fra Rogaland MDG for endringsforslaget viser de også til myndighetenes kostholdsråd, der det heter at kjøtt kan inngå som en del av kostholdet.

– Det er langt viktigere å bruke vår innkjøpsmakt for å fremme god helse og dyrevelferd, og heller servere mat ved offentlige institusjoner som er i tråd med nasjonale kostholdsråd enn å innskrenke oss til kun plantebaserte varer, skriver fylkeslaget.

I det nye partiprogrammet går MDG også inn for at minimum 20 prosent av innkjøp og konsum skal være økologiske, norskproduserte råvarer innen 2030.

– Det handler om hvorvidt man eksplisitt skal prioritere plantebasert, sier han til NTB.

– Det å etterstrebe økologisk mat eller kortreist mat betyr jo ikke nei til ikke-økologisk mat og nei til langreist mat. Det er sånn man må lese det: Hvordan man skal bruke den lille makten man har.

Gruppeleder Sirin Stav i Oslo sier at folk fortjener sunn og bærekraftig mat.

– Vi ønsker ikke å bestemme hva folk skal ha på tallerkenen, men det er på høy tid at offentlige virksomheter som barnehager, skoler og kantiner serverer mer mat som er i tråd med helse- og miljøfaglige kostråd.

Hun mener at folk skal få velge selv, men at det er et politisk ansvar å legge til rette for «gode, sunne og bærekraftige matvaner».

– Når færre enn én av fem barn og unge i Norge får i seg nok frukt og grønt, må vi ta grep for å gjøre det mer tilgjengelig. I tillegg er det god beredskap å bruke den offentlige innkjøpsmakta til å etterspørre gode, lokale grønnsaker som gir økt selvforsyning, og det er god samfunnsøkonomi å bidra til bedre folkehelse som igjen reduserer helsebudsjettene, sier Stav.

I utkastet til partiprogrammet, som skal vedtas på helgens landsmøte, heter det at:

Rogalendingen viser til at MDG i mange år har støttet kravene fra bøndene i jordbruksoppgjøret.

Partileder Arild Hermstad vil foreløpig ikke flagge eget standpunkt i kjøttstriden. Han understreker at det ikke er noen stor debatt eller et retningsvalg i partiet, og at det handler om hva man skal etterstrebe i det offentlige.

Oslo MDG støtter ikke forslaget om å stryke plantebasert fra teksten.

(©NTB)

Flere nyheter: