Menu
Kinas utenriksminister Qin Gang fotografert i Shanghai i april. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Kinas utenriksminister i Norge fredag

Kinas utenriksminister kommer til Norge denne uka og skal møte utenriksminister Anniken Huitfeldt og statsminister Jonas Gahr Støre fredag.

Av NTB | 08.05.2023 10:14:04

Politikk: Kinas utenriksdepartement skriver i en pressemelding at utenriksminister Qin Gang skal besøke Tyskland, Frankrike og Norge. Besøkene starter mandag og varer til fredag, opplyser departementet.

Det norske utenriksdepartementet opplyser at Qin skal møte Huitfeldt fredag.

– Det er viktig å ha regelmessig dialog med Kina, som en av de viktigste aktørene innen internasjonal politikk og økonomi, sier Huitfeldt (Ap).

– Dette besøket er en god anledning til å diskutere spørsmål av felles interesse og fremme budskap som er viktige for Norge, sier utenriksministeren.

De to utenriksministrene skal ha et pressemøte etter sitt møte, mens Qin også skal på en høflighetsvisitt hos statsministeren.

Også Tyskland sier at krigen i Ukraina er «svært høyt prioritert i alle våre møter».

– Kina har en viktig rolle å spille i denne saken, og jeg vil ikke bli overrasket om dette blir tatt opp igjen, sier talsperson Christofer Burger i det tyske departementet.

Kina har forsøkt å fremme seg selv som en mulig megler i krigen og har lenge forsøkt å fremstå som nøytrale i konflikten.

President Xi Jinping har aldri fordømt Russlands invasjon i Ukraina i februar i fjor og er under økende press fra vestlige land om å bidra til å få en slutt på krigen. Tyskland sier ingen andre land har større innflytelse på Russland enn Kina har.

I forrige måned snakket Xi med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for første gang siden krigsutbruddet.

Regjeringen trekker fram at samarbeidet mellom Kina og Norge, samt globale spørsmål som klima og miljø, menneskerettigheter og krigen i Ukraina vil være viktige temaer for besøket.

Nylig understreket Kina at landet respekterer suvereniteten til alle de tidligere sovjetrepublikkene. Uttalelsen kom etter at Kinas ambassadør i Paris, Lu Shaye, hadde sådd tvil om dette da han sa at landene som oppsto etter Sovjetunionens fall på begynnelsen av 1990-tallet ikke hadde noen etablert folkrettslig status.

Flere nyheter: