Menu
Kina sier at de har framforhandlet en avtale om våpenhvile mellom militærjuntaen i Myanmar og de væpnede opprørsgruppene i landet. Her undersøker soldater i en av de etniske opprørsgruppene våpen de skal ha tatt fra militæret i Hsenwi i Shanstaten. Foto: AP / NTB

Kina: – Våpenhvile meklet fram i Myanmar

Myanmars militærjunta og en opprørsallianse er enige om en midlertidig våpenhvile, opplyser Kina etter flere dager med forhandlinger.

Av NTB | 14.12.2023 13:29:34

Krig og konflikter: Partene er også enige om å fortsette dialogen, melder det kinesiske utenriksdepartementet torsdag.

Videre heter det at Kina håper at partene vil iverksette punktene de er enige om, vise størst mulig tilbakeholdenhet og ta initiativ til å gjøre situasjonen enklere på bakken.

Juntaen i Myanmar har tidligere bekreftet at de har hatt samtaler med opprørsalliansen med Kina som tilrettelegger.

Opprørsalliansen har så langt ikke kommentert meldingen. Så sent som onsdag uttalte den at kampen for å få slutt på «diktaturet» fortsetter.

Området er svært viktig for Kina ettersom landet er i ferd med å bygge en jernbane til flere titall milliarder kroner som ledd i Kinas satsing på infrastruktur langs en ny «silkevei» mot Europa.

De tre opprørsgruppene – Arakan-hæren, Myanmars nasjonale demokratiske allianses hær og Ta’ang nasjonale frigjøringshær – har alle utspring i landets etniske minoriteter.

Analytikere har omtalt offensiven som den største militære utfordringen mot juntaen siden kuppet i februar 2021.

Generalenes maktovertakelse kom etter flere år med demokratiske reformer og førte til at landets sivile leder Aung San Suu Kyi samt mange andre politikere og aktivister ble fengslet.

Demokratibevegelsen har siden etablert en skyggeregjering i eksil, som også støtter en væpnet kamp mot det nåværende regimet.

Forhandlingene er gjennomført etter uker med harde kamper i grenseområdene mot Kina. I oktober startet en allianse bestående av tre opprørsgrupper en storstilt offensiv mot juntaen. I løpet av få uker har den tatt kontroll over flere av junta-hærens stillinger og landsbyer i Shanstaten nordøst i Myanmar.

Kampene har oppmuntret andre militser som fører væpnet kamp mot juntaen, og kampene har spredt seg både østover og vestover i landet. Ifølge FN har de også drevet over en halv million mennesker på flukt.

(©NTB)

Flere nyheter: