Menu
Talsmann Nasser Kanani i det iranske utenriksdepartementet. Bildet er tatt i fjor. Foto: Irans utenriksdepartement / AP / NTB

Kilder: Løslatte amerikanere er ute av Iran

De fem amerikanerne som er løslatt i Iran som en del av en fangeutveksling med USA, har landet i Qatars hovedstad Doha, melder Reuters.

Av NTB | 18.09.2023 17:02:32

Politikk: De fem fløy ut fra Teheran og landet på flyplassen i Doha mandag kveld lokal tid der de ble tatt imot av amerikanske tjenestepersoner, opplyser kilder til Reuters og AFP.

De fem ble løslatt fra iransk fengsel tidligere på mandagen som følge av en utvekslingsavtale mellom USA og Iran.

USAs president Joe Biden bekrefter løslatelsen, og i en kunngjøring takker han myndighetene i Qatar, Oman, Sveits og Sør-Korea for å ha tilrettelagt for og bistått i å få de fem satt fri.

De fem, deriblant en forretningsmann og en miljøaktivist, er løslatt i bytte mot fem iranske statsborgere som er i amerikansk varetekt.

Like etter at nyheten om løslatelsen ble kjent, benådet president Joe Biden de fem iranske statsborgerne, ifølge en høytstående amerikansk embetsmann.

Midlene tilsvarer over 60 milliarder kroner. Dette er betaling for iransk olje som ikke ble overført som følge av amerikanske sanksjoner.

Løslatelsen mandag markerer slutten for en årelang kamp for de amerikanske borgerne. Tre av dem, Emad Shargi, Morad Tahbaz, og Siamak Namazi, har vært fengslet i over fem år, skriver CNN.

USA mener at alle fem har vært urettmessig fengslet.

Det iranske nyhetsbyrået Tasnim melder at to iranske fanger er løslatt i USA og allerede har ankommet Qatar.

Men samtidig som president Biden benådet de fem iranerne, kunngjorde amerikanske myndigheter nye sanksjoner mot Irans etterretningsmyndigheter og mot tidligere president Mahmoud Ahmadinejad.

Forholdet mellom landene kommer fortsatt til å være svært krevende, ifølge CNN. Først og fremst er Irans atomprogram kilde til stort hodebry i USA, som mener de utvikler teknologi som kan brukes til våpen. Iran hevder at de kun har fredelige formål med atomprogrammet.

En talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Nasser Kanani, knyttet tidligere mandag utvekslingen til iranske midler som har vært frosset i Sør-Korea. Planen skal ha vært at de fem amerikanerne skulle løslates i Iran idet landet fikk tilgang til de frosne midlene.

Fangeutvekslingen regnes for å være et diplomatisk gjennombrudd etter flere år med krevende relasjon mellom landene, noe som forverret seg under Trumps ledelse.

(©NTB)

Flere nyheter: