Menu
Tanzanias president Samia Suluhu Hassan, som i fjor besøkte Norge, anklages for å slå hardt ned på opposisjonen i landet. Søndag ble en tanzaniansk menneskerettsaktivt bortført i Kenya, og Tanzanias sikkerhetstjeneste anklages for å stå bak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kidnappet tanzaniansk aktivist løslatt i Kenya

Den tanzanianske menneskerettsaktivisten Maria Sarungi Tsehai, som ble kidnappet i Kenyas hovedstad Nairobi søndag, ble løslatt etter noen timer i fangenskap.

Av NTB | 13.01.2025 09:31:38

Kriminalitet og rettsvesen: Tsehai er en velkjent skikkelse i hjemlandet der hun kjemper for politiske reformer, ytringsfrihet og kvinners rettigheter. Hun flyktet i eksil til Kenya for fire år siden, men har hele 1,3 millioner følgere på X.

Ifølge Amnestys avdeling i Kenya ble hun bortført av tre væpnede menn i en svart Toyota i 15-tiden søndag.

– Vi tror at de som bortførte henne tilhørte Tanzanias sikkerhetstjeneste, som opererer utenfor landets grenser for å stilne legitim kritikk, skrev Tsehais organisasjon Change Tanzania på X.

Mandag opplyste Tsehai at hun ble løslatt etter noen timer i fangenskap.

– Jeg er nå i sikkerhet, takk til alle, skrev hun på X.

President Samia Suluhu Hassan, som overtok etter autoritære John Magufuli i 2001, ble først hyllet for å ha styrket demokratiet og menneskerettighetene i landet.

Menneskerettsgrupper og vestlige land anklager henne nå for økende undertrykkelse av opposisjonen, blant annet gjennom arrestasjoner, bortføring og drap på opposisjonelle.

FN ga i oktober uttrykk for dyp bekymring da det ble kjent at fire tyrkiske flyktninger ble bortført i Nairobi og sendt til Tyrkia.

I november opplyste Uganda at de hadde samarbeidet med kenyanske myndigheter om pågripelsen av den ugandiske opposisjonslederen Kizza Besigye i Nairobi. Han ble sendt tilbake til Kampala og stilt for en militær domstol.

Tanzania går senere i år til valg, og myndighetene i landet anklages for å slå hardt ned på opposisjonen.

Det er ikke første gang utenlandske aktivister er bortført i Kenya, og flere er deretter med kenyanske myndigheters velsignelse blitt sendt tilbake til hjemlandet.

(©NTB)

Flere nyheter: