reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Kambodsjas leder gjennom 38 år, Hun Sen, sammen med sin kone Bun Rany under valget søndag. Foto: Heng Sinith / AP / NTB

Kambodsjas autoritære leder overlater makten til sin sønn

Kambodsjas statsminister Hun Sen trekker seg om tre uker for å overlate makten til sin sønn. Beskjeden kommer kun tre dager etter at han ble gjenvalgt.

Av NTB | 26.07.2023 10:13:00

Politikk: Hun Sen har styrt Kambodsja med hard hånd i nesten 40 år. I løpet av sin tid ved makten har den tidligere Røde Khmer-kommandanten eliminert all opposisjon.

I en TV-sendt tale onsdag sier Hun Sen (70) at han nå gir makten til sin 45 år gamle sønn, Hun Manet, som for tiden er landets forsvarssjef.

– Jeg vil be om forståelse fra folket når jeg nå kunngjør at jeg ikke vil fortsette som statsminister, sa Hun Sen i talen og la til at det blir opp til sønnen å danne ny regjering.

Søndag ble det holdt valg i Kambodsja. All reell opposisjon er forbudt, og det var på forhånd klart at Hun Sens parti kom til å vinne. Ifølge regjeringen sikret partiet seg 120 av nasjonalforsamlingens 125 plasser. Valgdeltakelsen var ifølge offisielle tall 84 prosent.

Før valget gjorde han det klart at han kom til å overlate makten til sin eldste sønn i løpet av sin neste femårsperiode, men det var ikke ventet at han ville gjøre det så raskt.

Hun Sen har styrt Kambodsja siden 1985 og er dermed verdens lengst sittende statsminister. Landet er i realiteten en ettpartistat, der Kambodsjas folkeparti (CPP) har styrt sammenhengende siden 1979.

Både Hun Sen og hans nærmeste krets er rammet av vestlige sanksjoner, men han har fortsatt Russland og Kina i ryggen.

Hans fortid i Røde Khmer, skrekkregimet som styrte Kambodsja på 1970-tallet, hindret ham ikke fra å komme til makten. Da regimets tid gikk mot slutten, hoppet Hun Sen av og ga sin støtte til Vietnam, som invaderte landet og fikk slutt på folkemordet.

Hans motstandere anklager Hun Sen også for å ha ført landet i en retning preget av omfattende korrupsjon og store miljøødeleggelser. Han har brukt rettsvesenet til å kneble alt fra fagforeningsledere til opposisjonspolitikere.

Han har imidlertid gjort det klart at han fortsatt kommer til å øve innflytelse over politikken, dermed er det lite håp om at maktovertakelsen vil føre til noen oppmyking.

I 2017 ble landets største opposisjonsparti forbudt, og tusenvis av opposisjonelle har i løpet av årene havnet i fengsel. I mars i år ble opposisjonsleder Kem Sokha dømt til 27 års fengsel etter å ha blitt anklaget for forsøk på å styrte Hun Sens regjering. Han soner for tiden dommen i husarrest.

Flere nyheter: