Menu
Raymond Thorsen fra Spesialenheten, aktor Marit Oliver Storeng og tiltaltes forsvarere, John Christian Elden og Heidi Reisvang i en pause i Buskerud tingrett på Kongsberg, i saken mot en politimann som er tiltalt for voldsutøvelse under tjeneste.Foto: Terje Bendiksby / NTB

Jussprofessor om politivoldssaken: – Vanskelig å se at dette ikke burde ført til en reaksjon

Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen har vanskelig for å se at politivoldssaken i Kongsberg ikke bør ende med en reaksjon.

Av NTB | 07.07.2023 14:23:11

Politibetjenten som sto tiltalt for grov vold i Kongsberg, ble frifunnet på alle punkter fredag. Spesialenheten sier de tar betenkningstid for om saken skal ankes.

Marthinussen trekker overfor TV 2 fram at det er en tendens til at politifolk blir særbehandlet i retten, men at saken er komplisert. Han tror saken uansett ender i høyere rettsinstanser.

– Jeg har ikke selv vært til stede i retten, så det er vanskelig å vurdere, men basert på videoen, er det vanskelig å se at dette ikke burde ført til en reaksjon, sier han.

Krimkommentator Øystein Milli i VG påpeker i avisas direktesending at man nå har fire ulike juridiske vurderinger av de dramatiske sekundene og minuttene:

Aktor Marit Oliver Storeng, påtalefaglig ansvarlig etterforskningsleder i Spesialenheten, ville først gi politimannen et forelegg.

– Den oppsummeringen understreker nok at saken kommer til å bli diskutert minst like mye i tida framover også, sier Milli om hvordan dommen vil påvirke folks tillit til politiet og rettsvesenet.

I frifinnelsen påpeker tingretten at det må være rom for skjønn, og at det for politifolk ute på oppdrag må gis rom for feilvurderinger uten at det kan konstateres at tjenestemannen har begått en straffbar handling.

Så skjerpet Spesialenhetens leder, Terje Nybøe, innstillingen til å gjelde kroppskrenkelse. I tredje ledd skjerpet Riksadvokaten tiltalen til grov kroppskrenkelse, før tingretten altså har landet på blank frifinnelse.

(©NTB)

Flere nyheter: