Joachim Trier om å bli invitert tilbake til Cannes: – Ingen selvfølge
Joachim Trier er i Cannes for fjerde gang med en ny film – og for andre gang med i hovedkonkurransen om Gullpalmen.
Økonomi og næringsliv: – Det er ingen selvfølge at man kommer dit igjen, selv om jeg var der med «Verdens verste menneske». Det gir intet klippekort, det er en like risikabel ting hver gang, sier den norske filmregissøren til NTB.
Han peker på hvordan det brått er det store regissører som ikke er der ett år, og så dukker de kanskje opp neste år i stedet – eller kanskje på en annen legendarisk festival, som i Venezia.
– Det er en tøff prosess, sier Joachim Trier om det å komme med. I år var det 3000 filmer som ville til hovedkonkurransen, som teller 23 filmer.
– Det de passer på å gjøre, er å opphøye film- og fortellerkunsten slik at alle filmene får oppmerksomhet, sier Joachim Trier – og beskriver filmfestivalen i Cannes om «en veldig smart konstruksjon»:
– De blander de mest kommersielle og de mest kunstnerisk ambisiøse filmene under samme banner og sier «film er film».
Cannes åpnet 13. mai med å gi Æres-Gullpalme til Robert De Niro og vise åpningsfilmen «Leave One Day» av regidebutanten Amélie Bonnin, den første kvinnelige regissøren av en åpningsfilm siden 1987. Dagen etter fulgte man på med en Tom Cruise som sjarmerte festivalbyen med avslutningen på sitt «Mission: Impossible»-epos.
– Det har vært en viss nordisk happening i min tid, sier han og løfter fram kolleger som Halvdan Ullmann Tøndel, Eskil Vogt, Kristoffer Borgli og nettopp Östlund.
– Cannes er svært lydhøre for hva som skjer i verden. Festivalen foregrep hele den sørkoreanske bølgen vi fortsatt er oppe i, sier han og minner om hvordan Bong Joon-ho med «Parasite» vant Gullpalmen i 2019.
– Det er jeg veldig stolt av. Jeg synes det er veldig ålreit å lage film lokalt. Jeg har aldri hatt noen behov for å selge ut og dra til Hollywood, sier han.
– Jeg er veldig stolt av det norske filmmiljøet og de tingene vi får til her, og det er veldig tydelig at det de siste årene har vært en veldig oppsving for interesse for norsk film, også internasjonalt. I dag, når verden har begynt å åpne seg mer for å se filmer fra andre land enn Amerika, er det ålreit å være med på det.
Onsdag 21. mai er det verdenspremiere for «Affeksjonsverdi», som er Triers nye film med Renate Reinsve, Stellan Skarsgård, Inga Ibsdotter Lilleaas og Elle Fanning.
Ifølge Trier er det «en fransk, veldig filmkyndig gruppe som velger ut filmene», med mange hensyn å ta: Filmene skal være varierte, fra hele verden, fra smale, sosialrealistiske filmer med politisk innhold til Tom Cruise med «Mission: Impossible».
Joachim Trier har også sittet i juryen for hovedkonkurransen. Det var i 2022 – da Ruben Östlund vant med «Triangle of Sadness».
Joachim Trier har til tross for internasjonal suksess og oppmerksomhet, holdt seg til Norge. Selv om det meste av finansieringen til filmene hans i dag kommer fra utlandet, bruker han og hans folk midlene til å ansette norske filmarbeidere i en tøff tid.
(©NTB)