Menu
Japans statsminister Fumio Kishida og Indias statsminister Narendra Modi i New Delhi mandag. Foto: Manish Swarup / AP / NTB

Japans statsminister besøker India

Japans statsminister Fumio Kishida har innledet et todagers besøk i India der oppmerksomheten er rettet mot handel, teknologiutveksling og bekymring for Kina.

Av NTB | 20.03.2023 08:44:26

Økonomi og næringsliv: Japan og India har innledet et samarbeid med USA og Australia – den såkalte Quad-alliansen – for å motvirke Kinas økende innflytelse i Asia.

På forhånd har Kishida uttalt at han ønsker å kunngjøre en ny plan som skal sikre frie og åpne havområder i Indiahavet og Stillehavet.

Planen er ventet å inneholde tiltak for maritim sikkerhet, økt satsing på kystvaktpatruljering og annet samarbeid om utstyr og infrastruktur.

Det er bare to uker siden Indias statsminister Narendra Modi tok imot Australias statsminister Anthony Albanese på besøk. Også da handlet samtalene om et stadig mektigere Kina, samt handelsspørsmål.

Quad-alliansen avviser at den er fiendtlig innstilt mot Kina, men myndighetene i Beijing har ikke latt seg overbevise og anklager de fire landene for å ville «omringe» landet.

(©NTB)

Flere nyheter: