Menu
Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha har oppløst nasjonalforsamlingen. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

Thailands nasjonalforsamling er oppløst – nyvalg i mai

Thailands statsminister Prayut Chan-O-Cha har oppløst nasjonalforsamlingen, noe som innebærer at det blir nyvalg i mai.

Av NTB | 20.03.2023 09:34:12

Politikk: Det er andre gang det skal holdes valg i Thailand siden Prayut, en pensjonert general, tok makten i et militærkupp i 2014.

Kunngjøringen var ventet og ble offentliggjort i form av en notis i et kongelig lysningsblad mandag.

Ifølge den thailandske grunnloven skal et valg holdes tidligst 45 dager og senest 60 dager etter at nasjonalforsamlingen blir oppløst. Ifølge thailandske medier antydes 7. eller 14. mai som de mest aktuelle datoene.

Etter kuppet i 2014 ledet Prayut først en militærjunta og senere en slags overgangsregjering. Både grunnlov og andre lover ble endret for å gi ham mer makt og sikre ham posisjonen som statsminister. De som valgte ham, var en forsamling som for det meste besto av militære representanter.

I fjor kunngjorde Prayut at han stiller til valg som leder for et nystiftet parti i stedet for regjeringspartiet Palan Pracharath.

Grunnloven i Thailand begrenser perioden en statsminister kan bli sittende, til åtte år. I i fjor sommer besluttet imidlertid landets høyesterett at hans periode ved makten skal regnes fra 2017 da grunnlovsendringene ble vedtatt, og ikke fra kuppet i 2014.

(©NTB)

Flere nyheter: