Menu
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland besøkte Nyamusasi-leiren i Ituri-provinsen i det østlige DR Kongo 22. august. Han er forskrekket over de forferdelige forholdene for de internt fordrevne. Flyktninghjelpen støtter leiren med utdanning, husly, kontanthjelp og sanitærforhold. Foto: Tiril Skarstein / NTB

Jan Egeland: En glemt og forsømt humanitær katastrofe utspiller seg i Øst-Kongo

En ufattelig humanitær katastrofe utspiller seg nå i Øst-Kongo, og det internasjonale samfunnet må våkne, ber generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Av NTB | 23.08.2023 12:45:22

Kriminalitet og rettsvesen: Egeland er på reise i Øst-Kongo og er forferdet over hva han har sett.

– Verdens kanskje største hungerkatastrofe pågår uten at det internasjonale samfunnet har fått det med seg, understreker Egeland, som peker på at Europas oppmerksomhet i all hovedsak er rettet mot krigen i Ukraina og valgkampen i USA.

I Øst- Kongo er det snakk om at rundt 25 millioner mennesker sulter eller vil komme til å sulte i løpet av de nærmeste ukene, ifølge Egeland.

– Rundt 6,6 millioner mennesker er internt fordrevne, det høyeste antallet i verden sammen med Ukraina. Og forholdene for dem er forferdelige, sier han.

– 25 millioner mennesker er i stor grad overlatt til seg selv. De både sulter, lider av sykdommer og er utsatt for vold og overgrep fra væpnede grupper, forteller han.

Egeland sier han har møtt mennesker som forteller om ekstreme lidelser.

– De befinner seg i overbefolkede leirer og mottar svært lite hjelp. I leiren jeg besøkte i Ituri, møtte jeg fullstendig desperate mennesker. Når kvinner går ut for å samle ved – som de enten skal bruke for å lage mat eller selge for å skaffe litt penger – blir de ofte utsatt for fryktelige overgrep. I området er det strid mellom ulike væpnede grupper, og det er lovløse tilstander, forteller Egeland.

Han forteller at hittil i år er bare en tredel av pengestøtten som kreves for å møte de mest akutte behovene, mottatt.

– Det er uakseptabelt at hjelpeorganisasjoner blir tvunget til å ta umulige valg om hvem som kan og ikke kan hjelpes. Det er også uakseptabelt at så mange velstående nasjoner, bedrifter og privatpersoner nekter å gi et rettferdig bidrag for å lindre de enorme menneskelige lidelsene, sier Egeland.

Egeland sier at han sjelden har sett humanitære behov av dette omfanget.

Hans hovedbudskap er at Norge og resten av det internasjonale samfunnet må våkne opp og vise ansvar.

(©NTB)

Flere nyheter: