Menu
Israelsk politi tok i bruk vannkanoner for å spre demonstranter som blokkerte en hovedvei i protest mot regjeringens rettsreform. Foto: Oded Balilty / AP / NTB

Israelere marsjerer mot rettsreform

Tusener av israelske demonstranter blokkerer flere hovedveier over hele landet i protest mot en omstridt rettsreform.

Av NTB | 11.07.2023 09:42:57

Kriminalitet og rettsvesen: Hovedveiene inn til Jerusalem, Haifa og Tel Aviv var sperret av demonstranter allerede tidlig om morgenen tirsdag, og demonstranter med israelske flagg blokkerte trafikken i morgenrushet.

Politiet tok i bruk vannkanoner for å fjerne demonstranter fra en hovedvei inn i Jerusalem og en annen ved byen Modiin, og politi til hest forsøkte å spre demonstranter i sentrum av Tel Aviv. Minst 42 er pågrepet.

Mange av demonstrantene viftet med israelske flagg og plakater med tekst som «Vi må få slutt på ødeleggelsen av israelsk demokrati».

Motstanderne har planlagt demonstrasjoner og protester i hele Israel tirsdag ettermiddag, inkludert på den internasjonale flyplassen, der de håper å legge hindringer i veien for flyavganger.

– Jeg kom hit fordi denne regjeringen er i ferd med å knuse – totalt – demokratiet i Israel. Vi skal kjempe til siste slutt, sa legen Eitan Galon som er med på å sperre en hovedvei utenfor Jerusalem.

Opposisjonen mot reformen mener den vil undergrave rettsvesenet og maktdelingen og dermed åpne for korrupsjon og et mer autoritært styre.

Netanyahu satte prosessen på pause for å drøfte den med opposisjonen, men samtalene brøt sammen i juni, og forslaget ble lagt fram igjen med mindre endringer.

Han har ikke antydet noen nye utsettelser av planen som uroer investorene og har ført til at valutaen shekel har falt med 8 prosent.

– Hvor tar du staten Israel? Hvilken arv etterlater du? Få slutt på dette vanvittige kaoset, sa Bar-David mens hundrevis av mennesker samlet seg utenfor Histadruts hovedkvarter og krevde generalstreik.

I mars sto organisasjonen bak en generalstreik som stengte ned store deler av landet og presset Netanyahu til å utsette prosessen, men Bar-David sa at en generalstreik er alvorlige saker, og at han først vil ta det våpenet i bruk om situasjonen blir ekstrem.

Tirsdag undertegnet 300 reservesoldater fra hærens cyberenhet et opprop der de sa de ikke ville melde seg til tjenester fordi regjeringen har vist at den «er fast bestemt på å ødelegge staten Israel».

Også USA har reagert og oppfordret Netanyahu til å komme fram til bred politisk enighet som bevarer domstolenes uavhengighet.

Den består av ultraortodokse og ultranasjonalistiske politikere fra flere partier og fra den mektige bosetterbevegelsen.

Militære offiserer, flygere i luftforsvaret, politisjefer, tidligere statsministre og næringslivsledere er blant dem som er imot reformen, i tillegg til venstresiden, fagbevegelsen, LHBT-aktivister og minoriteter i landet.

Protestene arrangeres dagen etter at nasjonalforsamlingen natt til tirsdag ga statsminister Benjamin Netanyahus regjering sin første godkjenning av en sentral del av reformen. Lovforslaget om å begrense høyesteretts makt må godkjennes i tre avstemninger før det trer i kraft.

Flere av Israels viktige IT-selskaper har gitt sine ansatte fri for å delta i protestene, og lederen for Israels faglige landsorganisasjon Histadrut, Arnon Bar-David, ba Netanyahu stanse prosessen.

Reformen har delt landet i to, og det har vært omfattende protester hver helg i over seks måneder, siden forslaget først ble lagt fram av det som blir kalt den mest ytterliggående høyreregjeringen i Israels historie.

(©NTB)

Flere nyheter: