Menu
Israelske soldater storm et UNRWAs hovedkvarter i Gaza by i februar. Foto: AP / NTB

Israel forbyr FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA)

Israel forbyr FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), en beslutning som høster unison internasjonal kritikk.

Av NTB | 28.10.2024 20:19:09

Krig og konflikter: Flertallet i Knesset vedtok mandag kveld, til sterke protester fra omverdenen, en lov som forbyr UNRWA å operere i Israel og de israelskokkuperte områdene. Forbudet trer i kraft om 90 dager.

Lovforslaget ble vedtatt med 92 mot 10 stemmer etter en heftig debatt.

Forbudet innebærer at avtalen mellom Israel og UNRWA fra 1967 skrotes, at hovedkvarteret i Øst-Jerusalem må stenge, at ansatte ikke får visum til Israel og at det i praksis vil være umulig for organisasjonen å bistå palestinerne i de okkuperte områdene.

Nasjonalforsamlingen vedtok kort tid etter også et annet lovforslag som forbyr offentlig ansatte i Israel å ha kontakt med UNRWA.

I helgen kom også flere av Israels fremste allierte, blant dem Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Australia, Canada, Japan og Sør-Korea, med en tilsvarende advarsel.

Det samme gjorde USA få timer før mandagens avstemning i Knesset, men til ingen nytte.

– Norge tar sterkt avstand fra den avgjørelsen. Muligheten til å gjennomføre hjelpearbeid i Gaza og på Vestbredden mot et israelsk vedtak kommer til å bli vanskelig og etter hvert umulig, sier Støre til NTB.

– Ettersom de fleste humanitære organisasjonene er utestengt fra Gaza er UNRWAs virksomhet helt avgjørende for en befolkning som nå står helt på stupet, sier han.

– Situasjonen på Gaza er helt uholdbar. Det er behov for en umiddelbar våpenhvile, men det er også behov for at nødhjelp faktisk slippes inn, sier hun.

Forbudet vil gjøre situasjonen for palestinerne i de okkuperte områdene mye verre, advarer hun.

– Det er svært dramatisk. Høyre har hele tiden støttet at Norge skulle fortsette pengestøtten til UNRWA da andre givere stoppet den, og at lovforslagene ble vedtatt i Knesset vil få dramatiske konsekvenser for sivile palestinere, sier hun.

Han mener Israel med sin beslutning setter en farlig presedens ved å trosse FN-pakten og bryte sine folkerettslige forpliktelser.

– Dette er det siste i en pågående kampanje for å diskreditere UNRWA og delegitimere organisasjonens arbeid med å gi bistand og bidra til menneskelig utvikling for palestinske flyktninger, skriver Lazzarini.

I august konkluderte FNs interne tilsynsorgan (OIOS) med at ni av UNRWAs 13.000 Gaza-ansatte kunne ha deltatt i angrepet, men uten at det forelå direkte beviser for at de faktisk gjorde det.

OIOS medga at de i hovedsak bygde sin konklusjon på opplysninger mottatt fra Israel, men de ni ble likevel oppsagt.

Israel har det siste året bombet UNRWAs kontorer og en rekke UNRWA-drevne skoler som fungerer som provisoriske flyktningmottak på Gazastripen.

Utenriksministrene i Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island advarte i forrige uke Israel mot at et slikt forbud kan være i strid med folkeretten.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer sterkt på den israelske nasjonalforsamlingens vedtak.

Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), er enig.

– Dette vil forsterke palestinernes lidelser, særlig i Gaza, skriver UNRWAs leder Philippe Lazzarini på X.

Israel har lenge motarbeidet UNRWA og anklaget i januar organisasjonen for å ha medvirket til terrorangrepet 7. oktober i fjor, uten å legge fram bevis.

Flere nyheter: