Menu
Fotturister ble rammet av et skred som ble utløst da en stor del av en isbre løsnet i Nord-Italia under en hetebølge i juli i fjor. Rekordhøye temperaturer bidro til at breene i Alpene smeltet i rekordfart i 2022. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

Isbreene smeltet i dramatisk tempo i fjor, ifølge FN-rapport

Isbreer smelter i høyt tempo, ikke minst i Alpene, ifølge en ny FN-rapport. Både høyt til fjells og dypt nede i havet er klimaet i endring.

Av NTB | 21.04.2023 18:53:59

Vær: I en ny klimarapport skriver Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) at verdens isbreer har smeltet i et så dramatisk tempo i 2022 at det er nesten umulig å redde dem.

Ismeltingen i Alpene i fjor overgår alt som tidligere er observert.

WMO-sjef Petteri Taalas sier mange av breene i fjellområder kommer til å forsvinne. Grunnen er den store mengden CO2 som allerede er sluppet ut i atomsfæren.

– Vi har allerede tapt kampen mot smeltingen av isbreene. Vi har sluppet ut så mye i atmosfæren allerede, spesielt CO2, og det vil ta tiår å fase ut denne trenden, sier Taalas.

– Ekstremværet forårsaket av klimagassutslipp kan fortsette fram til 2060 uavhengig av om vi klarer å minske utslippene, sier Taalas.

Gjennomsnittstemperaturen i 2022 var 1,15 grader høyere en gjennomsnittet mellom 1850 og 1900.

I Europa var sommeren i fjor den desidert varmeste som noen gang er registrert, og Kina ble også rammet av en historisk hetebølge.

Et stort antall varmerekorder ble slått, til tross for værfenomenet La Niña, som relativt sett bidrar til å dempe temperaturene på kloden.

I år kan La Niña bli avløst av El Niño, noe som i så fall kan gi oppvarmingen en ekstra «boost» de neste årene.

Mens det er endringene på land som i størst grad påvirker mennesker, foregår det meste av den globale oppvarmingen i verdenshavene. Her har temperaturene steget til nye rekordnivåer.

Når vannet blir varmere, utvider det seg. Både oppvarmingen og smeltingen av breis bidrar til at havet stiger.

Det siste tiåret har havnivåstigningen vært dobbelt så kraftig som i perioden 1993–2002.

I fjor forsvant 5 kubikkilometer is fra breene i Alpene, ifølge en rapport som C3S presenterte torsdag. Dette tilsvarer en isblokk som er fem og en halv gang så høy som Eiffeltårnet i Paris–og like lang og bred.

– Vi er virkelig på vei inn i et ukjent landskap, sa C3S-sjef Carlo Buontempo.

Også Arktis opplever varmere temperaturer. Arktis opplevde sitt sjette varmeste år siden registreringen startet. På Grønland var det rekordstor smelting av isbreene under ekstreme hetebølger i september 2022.

I tillegg til at breene krympet, ble 2022 preget av stadig nye varmerekorder, hetebølger og tørke i mange deler av verden. Andre områder ble i stedet rammet av ekstremregn.

– Vedvarende tørke i Øst-Afrika, rekordregn i Pakistan og rekord-hetebølger i Kina og Europa påvirket titalls millioner mennesker, bidro til matusikkerhet og massemigrasjon og kostet milliarder av dollar i tap og skade, sier Taalas i en uttalelse fredag.

Også EUs klimaovervåkingstjeneste C3S slår alarm om den kraftige issmeltingen i Alpene.

Flere nyheter: