Menu
Dagliglivet har nesten vendt tilbake i Iran etter høstens demonstrasjoner, men antallet henrettelser stiger raskt. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB

Iran henrettet sju personer på en dag

Tre narkotikadømte og fire voldtektsdømte menn ble hengt onsdag i fengsler omkring i Iran.

Av NTB | 10.05.2023 12:34:11

Politikk: – Dødsstraffen for tre medlemmer av Panjak-gjengen, det største kartellet for distribusjon av kokain og et av de største narkokartellene i landet, fant sted i morges i henhold til vanlig prosedyre, heter det på rettsvesenets nyhetsside Mizan Online.

Foreløpig er det ikke kommet noen offisiell bekreftelse om de fire som skal ha blitt henrettet for seksualforbrytelser.

Iran henretter flere mennesker enn noe land utenom Kina, ifølge Amnesty International og andre menneskerettighetsgrupper.

Mer enn 210 er allerede bekreftet henrettet i Iran i år, hvorav de fleste for narkotikabrudd. FN anslår at det reelle antallet trolig er langt høyere.

– Myndighetenes drapsmaskin setter fart. Målet er å skremme folket, og ofrene er de svakeste i samfunnet, sier direktør Mahmood Amiry Moghaddam i Oslo-baserte Iran Human Rights (IHR).

Mandag ble blant annet to personer henrettet for vanæring av koranen og profeten Muhammed, noe som svært sjelden straffes med henrettelse i landet.

I fjor ble til sammen 582 personer henrettet i Iran, det høyeste antallet siden 2015.

FNs har nylig advart om et skremmende høyt antall henrettelser i landet. Til sammen seks medlemmer av Panjak-gjengen skal ha blitt pågrepet tilbake i 2014, og da skal også ett kilo med kokain, opium og metamfetamin ha blitt funnet.

FNs menneskerettighetssjef Volker Turk advarte om at Iran er i ferd med å få en avskyelig statistikk i år, da mer enn ti personer henrettes ukentlig.

(©NTB)

Flere nyheter: