Menu
Ghriba-synagogen på Djerba fotografert i april. En mann drepte fem personer og såret flere andre i et angrep i nærheten av den historiske synagogen tirsdag. Gjerningsmannen ble også drept. Motivet for angrepet, som skjedde under pilegrimsferden dit, er uklart. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB

Seks døde etter angrep ved synagoge i Tunisia

En politimann skjøt og drepte fire og såret ni andre nær Ghriba-synagogen i Tunisia. En person døde senere av skadene. Motivet for skytingen er ikke kjent.

Av NTB | 10.05.2023 12:34:16

Kriminalitet og rettsvesen: Angrepet skjedde under den årlige pilegrimsferden til den historiske synagogen på øya Djerba. Synagogen er Afrikas eldste, og hundrevis av jøder fra Europa og Israel pleier å reise dit årlig.

Pilegrimsferden tok slutt tirsdag kveld.

Det tunisiske innenriksdepartementet opplyser at gjerningsmannen var tilknyttet nasjonalgardens maritime senter på Djerba. Han skal først ha drept en kollega med tjenestevåpenet, før han hentet ammunisjon og forsøkte å ta seg til Ghriba-synagogen.

De sivile ofrene var søskenbarn, en 42 år gammel franskmann og en 30 år gammel israelsk-tunisier, opplyser departementet, som ikke navngir de to. Den franske ambassaden i Tunisia har etablert kriseteam og nødlinje etter angrepet. Fem vakter og fire sivile ble såret i angrepet. En av vaktene døde senere av skadene.

Gjerningsmannen ble også drept, og dermed er seks personer døde etter angrepet.

– Frankrikes regjering fordømmer denne avskyelige handlingen på det sterkeste, sier talsperson Anne-Claire Legendre i det franske utenriksdepartementet.

Lokale medier skriver at skytingen utløste panikk blant pilegrimene. Synagogen ble stengt, og folk som var innendørs, ble sikret mens myndighetene jobber med å kartlegge motivet bak ugjerningen.

– Det pågår etterforskning for å få belyst motivene for dette feige angrepet, sier innenriksdepartementet i en uttalelse gjengitt av AFP.

Le Figaro skriver at det ble hørt skudd fra rundt synagogen. I videoer som er delt i sosiale medier, kan man se panikkslagne mennesker løpe mens det høres skudd.

Den årlige pilegrimsferden holdes mellom de jødiske høytidene pesach og sjabuót og står sentralt i Tunisias jødiske tradisjon.

Sikkerheten ble styrket rundt pilegrimsferden etter at al-Qaida-krigere angrep den med en bilbombe i 2002. 21 personer ble drept, blant dem tyske og franske turister, samt tunisiere.

Ifølge arrangøren deltok mer enn 5.000 jøder i år, de fleste av dem utenlandske. Feiringen ble gjenopptatt i 2022 etter to år med stans under pandemien.

Da han kom fram, åpnet han ild mot sikkerhetsvakter som var utplassert der. Det var to sikkerhetsvakter blant de drepte.

Både USA og Frankrike fordømmer angrepet ved synagogen.

Djerba ligger utenfor kysten sørøst i Tunisia, drøyt 30 mil fra hovedstaden Tunis. Tunisia er i stor grad muslimsk, men landet huser også ett av Nord-Afrikas største jødiske samfunn. De fleste av landets rundt 1500 jøder bor på Djerba.

(©NTB)

Flere nyheter: