reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Iran anklager den 33 år gamle svenske EU-diplomaten Johan Floderus for å ha spionert til fordel for Israel. Lørdag åpnet rettssaken mot ham i Teheran. Foto: TT / NTB

Iran anklager svensk diplomat for å ha spionert for Israel

Rettssaken mot den 33 år gamle svenske EU-diplomaten Johan Floderus er innledet i Iran. Ifølge tiltalen har han spionert for Israel.

Av NTB | 10.12.2023 14:39:33

Politikk: – Johan Floderus er anklaget for omfattende virksomhet mot landets sikkerhet, omfattende etterretningssamarbeid med det sionistiske regimet og for korrupsjon på jorda, opplyser det iranske rettsvesenets eget nyhetsbyrå, Mizan Online.

Iran nekter konsekvent å omtale Israel ved navn og henviser bare til det sionistiske regimet. Korrupsjon på jorda er et av Irans mest alvorlige lovbrudd og kan straffes med døden.

– Den tiltalte har vært aktiv i undergravende aktiviteter og samlet informasjon om Iran til fordel for det sionistiske regimet, heter det videre.

Sveriges chargé d’affaires i Teheran møtte lørdag opp da rettssaken mot Floderus åpnet, men ble nektet å være til stede. Sverige har protestert på dette.

De første seks ukene etter pågripelsen fikk verken familien eller den svenske regjeringen informasjon om hvor han befant seg.

Først i juli i fjor opplyste Iran at en svenske var pågrepet og anklaget for spionasje. Fem måneder etter pågripelsen fikk han treffe den svenske ambassadøren i landet.

Ifølge Amnesty International har Floderus blitt dårlig behandlet i det beryktede Evin-fengselet i Teheran. Det er også her årets mottaker av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, sitter fengslet.

Floderus er ifølge menneskerettsorganisasjonen blitt utsatt for langvarig isolasjon og lystortur. Cellen hans har tidvis vært opplyst døgnet rundt, noe som har bidratt til at svensken har fått store smerter, angst og søvnvansker, ifølge Amnesty.

I de videosamtalene han har fått ha med familien, går det tydelig fram at han har gått mye ned i vekt.

– Det finnes ingen som helst grunn til å holde Johan Floderus frihetsberøvet, enda mindre er det grunn til å stille ham for retten. Dette har både Sverige og EU uttrykt svært tydelig overfor representanter for Iran, sier Sveriges utenriksminister Tobias Billström.

– Vi stopper ikke før han er fri, sa utenrikssjefen.

Pågripelsen fant sted kort tid etter at iraneren Hamid Noury fikk en livstidsdom i Sverige. Flere eksperter mener Iran bruker Floderus som pressmiddel for å få Noury utlevert til Iran.

Iran har i lang tid brukt arrestasjoner av utenlandske statsborgere som forhandlingskort for å sikre løslatelser av egne borgere og for å få frigitt frosne midler i utlandet.

EU har vært kritisk til iranske myndigheters voldelige håndtering av protestbølgen for kvinnerettigheter, demokrati og frihet i kjølvannet av Mahsa Aminis død i september 2022.

EU har innført flere sanksjoner mot Iran både som følge av våpenleveransene og undertrykkelsen av demonstranter.

Floderus ble pågrepet i Iran under en feriereise sammen med venner 17. april 2022.

Floderus har også ved to anledninger sultestreiket fordi han nektes å ha regelmessig kontakt med familien sin. Den første samtalen familien hadde med ham, var i januar i år. Siden har de hatt lite kontakt.

I september i år bekreftet EUs utenrikssjef Josep Borrell pågripelsen og navnga svensken. Borrell understreket at unionen jobber hardt for å få løslatt Floderus.

Forholdet mellom EU og Iran er blitt betydelig forverret de siste årene. Det skyldes både Irans våpenleveranser til Russland og økt bekymring for menneskerettsbrudd.

Flere nyheter: