Inngripende fiskeritiltak foreslås for å redde Oslofjorden
Selv om innsatsen for å redde Oslofjorden er trappet opp, er tilstanden i fjorden alvorlig. Regjeringen foreslår nå flere inngripende tiltak for fisket.
Natur og miljø: Med noen unntak utvikler økosystemet i Oslofjorden seg i feil retning, ifølge en tilstandsrapport fra Norsk institutt for vannforskning (Niva). Arbeidet med å redde fjorden går for sakte, slår de fast:
– Selv om det gjøres betydelig innsats for å forbedre forholdene, viser gjennomføringsrapporter fra Oslofjordplanen at fremdriften er for langsom og virkemidlene ikke tilstrekkelig forsterket til å nå miljømålene innen 2026, heter det i rapporten.
Regjeringen la i 2021 fram en plan for tiltak i Oslofjorden fram mot 2026. Mandag kom Miljødirektoratet med en rapport om tiltakene som er gjort for Oslofjorden det siste året. Samtidig har Niva undersøkt tilstanden i fjorden på oppdrag fra direktoratet.
– Denne rapporten viser et ganske alvorlig bilde når vi ser på hele økosystemet i Oslofjorden samlet, sier Helene Frigstad, seniorforsker i Niva og prosjektleder for tilstandsrapporten, til NTB.
Miljødirektoratet er ikke overrasket over funnene fra Niva.
– Det tar tid før naturen responderer på endringer. Det er derfor ikke overraskende at miljøtilstanden i Oslofjorden fremdeles ikke er bedre, til tross for at tiltak er i gang, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Det er nødvendig med tiltak innen avløp, jordbruk, fiskeri og utbygging i strandsonen, mener Niva.
– Det nytter ikke å peke på hverandre og si at det er ikke vår skyld. Alle må bidra, sier Frigstad.
Blant annet nitrogen skaper store problemer for Oslofjorden. Avløp og jordbruk står for til sammen rundt 75 prosent av nitrogenet som renner ut i Oslofjorden, ifølge Miljødirektoratet.
Flere kommuner jobber med å fjerne nitrogen fra avløpsvannet.
– Nitrogenet kommer fra urin, og i Ytre Oslofjord havner det omtrent rett ut i fjorden når det ikke er tilstrekkelig rensing. Vi jobber for at flest mulig av de største avløpsanleggene skal ha nitrogenfjerning på plass i løpet av 2030, sier Hambro.
Så mye som 91 prosent av kystkommunene tillater bygging i deler av strandsonen hvor det i utgangspunktet er forbudt å bygge.
En rapport som statsforvalterne på begge sider av Oslofjorden ga ut sommeren 2024, viste at kommunene innvilger dispensasjon i 40 prosent av sakene der Statsforvalteren frarådet bygging.
– Situasjonen i fjorden tilsier at det er behov for strengere tiltak. Jeg vet at flere av forslagene vil påvirke dem som lever av og rundt fjorden. Derfor ønsker vi en bred høringsprosess, der det er rom for justeringer, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).
15 forslag sendes nå på høring. Blant annet foreslås det fiskeforbud i Indre Oslofjord, og Hvaler og Færder nasjonalparker.
– Vi er veldig glade for at regjeringen har innsett alvoret og tør å foreslå så inngripende tiltak. Dette vil møte motstand fra særinteresser, men vi er trygge på at de foreslåtte tiltakene er rette og nødvendige, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.
Også Oslos miljøbyråd Marit Vea (V) er fornøyd.
– Det er ikke ofte jeg gir ros til regjeringen i naturpolitikken, men tiltakene de foreslår i dag, er bra, og helt nødvendig for å redde Oslofjorden, sier hun.
MDGs Une Bastholm er lettet over at regjeringen nå foreslår innstramminger i fisket.
– Nå håper jeg dette kommer på plass raskt, sier hun og understreker at dette bare er starten for å gjøre fjorden frisk igjen.
Nivas rapport gir en oversikt over miljøtilstanden i Oslofjorden de siste fem til ti årene og utviklingen de siste 10–50 årene.
Forurensning fra landbruk, avløp og industri, langvarig overfiske, og bygging i strandsonen bærer hoveddelen av skylden.
Rapporten understreker at det er nødvendig å begrense fisket i Oslofjorden mer enn i dag, og at det tillates for mye bygging i strandsonen.
Regjeringen sender nå flere forslag til nye fiskeritiltak i Oslofjorden på høring.
Naturvernforbundet jubler over de nye tiltakene fra regjeringen.
(©NTB)