Menu
– Vi skal ha vår del av kaka. Vi jobber ikke for at arbeidsgiverne skal legge all verdiskapingen i madrassen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ingen lønnsfest for ledere i staten i 2022

Det ble ingen lønnsfest for ledere i staten i fjor. Årslønnen økte i snitt med 3,3 prosent. Det er 0,4 prosentpoeng under rammen for frontfaget.

Av NTB | 07.03.2023 09:35:35

Politikk: – Denne regjeringen er opptatt av moderasjon i lederlønninger. Lønnsutviklingen for ledere på Statens lederlønnssystem (SLS) for 2022 viser at regjeringen har lyktes med arbeidet, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Statens lederlønnssystem omfatter 233 av statens øverste ledere, blant annet departementsråder og ekspedisjonssjefene i departementene, og toppledere i større etater, statsforvaltere og politimestre.

Ledere på SLS har en gjennomsnittlig lønnsøkning på 2,8 prosent mot 3,0 prosent i frontfaget om man ser de siste fem årene samlet.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier til FriFagbevegelse at det burde være en selvfølge at ledere i staten har den samme lønnsveksten som folk flest.

– Regjeringen drar i bremsen når det gjelder lederlønninger. Nå må privat sektor følge etter, sier LO-lederen.

Ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) har ifølge et internt LO-notat avslørt en lønnsfest blant lederne i privat sektor. Mens vanlige lønnstakere fikk reallønnsnedgang i fjor, fortsatte topplederne i privat sektor å dra ifra.

Toppledere innen petroleumssektoren fikk samlet lønnsvekst på 21,3 prosent, mens administrerende direktører i privat sektor fikk 6,9 prosent. Sjefer i industrien fikk 9,6 prosent og vanlige lønnsmottakere fikk 4,6 prosent.

– Administrerende direktører i privat sektor har hentet ut et sted mellom 6,9 og 21,3 prosent i lønnsøkning. Det er rett og slett provoserende, sier LO-lederen.

– Departementene ble før årets lønnsoppgjør pålagt å vise særlig moderasjon og sørge for at gjennomsnittlig årslønn på lederlønnssystemet ikke økte mer enn rammen for frontfaget. Jeg er glad for at vi lyktes med det, sier Gjelsvik.

– Vi skal ha vår del av kaka. Vi jobber ikke for at arbeidsgiverne skal legge all verdiskapingen i madrassen, mener hun.

(©NTB)

Flere nyheter: