Menu
Joe Biden møtte tirsdag lederen for Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy, til en samtale om gjeldstaket som hindrer regjeringen i å ta opp mer lån. Dersom taket ikke heves, kan statskassen være tom ved månedsskiftet. Arkivfoto: Alex Brandon / AP / NTB

Ingen enighet i krisemøte om gjeldstaket i USA

USA president Joe Biden møtte tirsdag kongressledere, blant dem republikanske Kevin McCarthy, i et forsøk på å unngå at staten går tom for penger om kort tid.

Av NTB | 10.05.2023 02:04:12

Politikk: Etter møtet sa McCarthy, som leder Republikanerne i Representantenes hus, at det ikke var gjort noen framgang i møtet. Da Biden senere talte i Det hvite hus, beskrev han imidlertid diskusjonene som «produktive».

Biden er «fullstendig sikker på» at USA ikke vil misligholde statsgjeld. Det «er ikke en mulighet», sa Biden. Finansminister Janet Yellen advarte mandag om at pengene kan ta slutt ved månedsskiftet om ikke Representantenes hus, der Republikanerne har flertall, går med på å heve det såkalte gjeldstaket og lar regjeringen låne mer penger.

Skjer det, vil ikke den føderale administrasjonen ha penger til løpende utgifter eller til å betjene statsgjelden.

De folkevalgte og stabene deres skal gjenoppta samtalene allerede tirsdag kveld, før de møter Biden på nytt fredag.

– Jeg sa til kongresslederne at jeg er forberedt på å ha separate samtaler om budsjettet og prioriteringer, men ikke på grunn av en trussel om mislighold, sa Biden etter møtet.

Også Demokratenes leder i Representantenes hus, Hakim Jeffries, og senatslederne Chuck Schumer fra Demokratene og Mitch McConnell fra Republikanerne deltok på møtet. Men det er altså Biden og McCarthy som spiller hovedrollene i kampen om å øke regjeringens låneramme.

– Jeg spurte presidenten dette enkle spørsmålet: Mener han ikke at det finnes ett sted der vi kan gjøre innsparing, sa McCarthy etter møtet.

– Vi kan ikke ha det sånn at Republikanerne i Huset skaper en krise rundt noe som er gjort 78 ganger siden 1960, sa Bidens pressesekretær Karine Jean-Pierre før møtet, som Det hvite hus insisterte på å omtale som «en samtale». Hun sier det er Kongressens konstitusjonelle plikt å gi regjeringen økonomisk handlerom.

Jeffries og Schumer sa etter møtet at det finnes rom for kompromisser rundt kutt i pengebruken som del av prosessen rundt statsbudsjettet, men begge kritiserer at McCarthy nekter å utelukke mislighold.

– Å bruke faren for mislighold, med alle farene det innebærer for det amerikanske folk, er å ta gisler og si at det er min måte eller ikke i det hele tatt, sa Schumer.

Presidentens rådgivere har sett på flere muligheter for at presidenten kan løse krisen uten Kongressens samtykke. Først og fremst har de vurdert om det 14. grunnlovstillegget kan brukes til å erklære gjeldstaket for grunnlovsstridig og dermed låne mer penger uten at taket heves. Anonyme kilder med kjennskap til saken sier til Washington Post at dette regnes som for risikabelt og kan føre til varig skade på USAs økonomi.

Etter møtet sa Biden at det 14. grunnlovstillegget ikke vil være en god løsning. Advokater i Det hvite hus vil imidlertid undersøke det videre, sa han.

De 18 tidligere og nåværende lederne og nestlederne i organet, Treasury Borrowing Advisory Committee, skriver i et brev til finansminister Yellen at «enhver forsinkelse i betaling av renter eller avdrag for finansdepartementet, vil være en hendelse av seismiske proporsjoner, ikke bare for markedene, men også for den reelle økonomien».

Republikanerne krever kraftige kutt i offentlige utgifter før de vil si ja til å la regjeringen øke gjelden. Mens McCarthy krever at presidenten forhandler med ham om en avtale om gjeldstaket, har Biden utelukket dette.

Presidenten mener Kongressen ganske enkelt må heve taket, slik de har gjort så mange ganger før.

Dersom pengene tar slutt og statsgjelden blir misligholdt, vil det være et alvorlig slag for amerikansk økonomi, og det kan blant annet gå ut over landets kredittvurdering.

Toppledere på Wall Street, som har vært rådgivere til det amerikanske finansdepartementets gjeldshåndtering de sist 25 åra, sa i en uttalelse tirsdag at de er «svært bekymret» over striden om gjeldstaket, som fører til uro i markedene.

(©NTB)

Flere nyheter: