Import av lama og alpakka øker risikoen for storfetuberkulose i Norge
Sykdommen storfetuberkulose kan finnes i Norge, ifølge VKMs vurdering. Import av lama og alpakka øker risikoen for sykdommen her til lands.
Kuriosa og kjendiser: Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose i Norge på oppdrag fra Mattilsynet.
Bakgrunnen for risikovurderingen er et utbrudd av sykdommen i 2022. Siden kilden til utbruddet i 2022 ikke er identifisert, kan det ikke utelukkes at sykdommen fortsatt finnes i Norge.
Norge importerer svært lite storfe, noe som gjør det lite sannsynlig at sykdommen introduseres til Norge med disse dyrene.
– Alpakka og lama utgjør derimot en større risiko. Disse artene er spesielt mottakelige for sykdommen og er importert til Norge også fra land der bakterien er vanlig i storfepopulasjonen. Det er derfor sannsynlig at bakterien kan introduseres til Norge med disse artene hvis importen fortsetter, sier fagansvarlig Eystein Skjerve, som har ledet arbeidet med rapporten.
Dersom storfetuberkulose etablerer seg i Norge, vil det kreve lang tid og store ressurser å kontrollere og utrydde sykdommen, fastslår VKM.
Generelt er det lav risiko for at mennesker smittes, men veterinærer, bønder og slakteriansatte har en økt risiko for smitte.
– Om sykdommen etableres i Norge, er den største risikoen for smitte til mennesker gjennom inntak av upasteurisert melk og melkeprodukter fra dyr, sier Skjerve.
(©NTB)