reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Importen av alpakka og lamaer kan øke risikoen for storfetuberkulose i Norge. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Import av lama og alpakka øker risikoen for storfetuberkulose i Norge

Sykdommen storfetuberkulose kan finnes i Norge, ifølge VKMs vurdering. Import av lama og alpakka øker risikoen for sykdommen her til lands.

Av NTB | 17.03.2025 12:52:46

Kuriosa og kjendiser: Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose i Norge på oppdrag fra Mattilsynet.

Bakgrunnen for risikovurderingen er et utbrudd av sykdommen i 2022. Siden kilden til utbruddet i 2022 ikke er identifisert, kan det ikke utelukkes at sykdommen fortsatt finnes i Norge.

Norge importerer svært lite storfe, noe som gjør det lite sannsynlig at sykdommen introduseres til Norge med disse dyrene.

– Alpakka og lama utgjør derimot en større risiko. Disse artene er spesielt mottakelige for sykdommen og er importert til Norge også fra land der bakterien er vanlig i storfepopulasjonen. Det er derfor sannsynlig at bakterien kan introduseres til Norge med disse artene hvis importen fortsetter, sier fagansvarlig Eystein Skjerve, som har ledet arbeidet med rapporten.

Dersom storfetuberkulose etablerer seg i Norge, vil det kreve lang tid og store ressurser å kontrollere og utrydde sykdommen, fastslår VKM.

Generelt er det lav risiko for at mennesker smittes, men veterinærer, bønder og slakteriansatte har en økt risiko for smitte.

– Om sykdommen etableres i Norge, er den største risikoen for smitte til mennesker gjennom inntak av upasteurisert melk og melkeprodukter fra dyr, sier Skjerve.

(©NTB)

Flere nyheter: