Ikke flertall for å skjerpe retningslinjer for oljefondet
Rødt ville endre mandat og retningslinjer slik at oljefondet må selge seg ut av selskaper som bidrar til folkerettsbrudd, men fikk ikke flertall på Stortinget.
Økonomi og næringsliv: Forslaget fikk bare støtte fra SV og MDG.
– Det er sjokkerende at Arbeiderpartiet ikke vil ta oljefondet ut av folkemord og okkupasjon, slik Rødt har foreslått. De lytter verken til FN, til LO eller til det norske folk, og det er hårreisende, sier Rødts partileder Marie Sneve Martinussen.
Finanskomiteen la tirsdag ettermiddag fram innstillingen om stortingsmeldingen om statens pensjonsfond utland, kjent som oljefondet. I forbindelse med meldingen la Rødt inn forslag om å endre både retningslinjer og mandatet for oljefondet slik at investeringer ikke skal være plassert i selskaper som bidrar til å bryte folkeretten.
– Jeg håper Ap møter så mye motbør at de tar til vettet før Stortinget stemmer over dette 4. juni, sier hun.
Saken vekker stort engasjement, blant gjennom kampanjen Mitt oljefond, mitt valg. Arbeiderpartiet utfordres også av LO: Nylig vedtok LO-kongressen med stort flertall at Norge bør ta initiativ til en internasjonal boikott av Israel dersom ikke okkupasjonen av palestinske områder tar slutt innen utgangen av september.
– FNs spesialrapportør Francesca Albanese har i brev til finansminister Jens Stoltenberg vist til oljefondets investeringer i selskaper knyttet til okkupasjonen av Palestina og våpensalg til Israel. Albanese ba regjeringen sikre at fondets retningslinjer er i tråd med Norges folkerettslige forpliktelser, og dette er ett av Rødts forslag, sier hun.
– Regjeringa viser nok en gang at de er helt i utakt med verden rundt dem og den norske befolkninga når de stemmer ned våre forslag om å trekke oljefondet ut av okkupasjon og folkemord, sier SV-leder Kirsti Bergstø.
– Det er helt tydelig at Etikkrådet ikke er i stand til å håndtere et slikt folkemord – det har vi sett. Det er helt utrolig at Arbeiderpartiet ikke støtter et eneste av forslagene om å endre retningslinjene for å hindre at vi investerer i krigsforbrytelser og folkemord. De vil ikke engang gi signaler til Etikkrådet om at terskelen er senket for å trekke oljefondet ut av okkuperte områder og krig, sier Bergstø.
– Vi er dessverre ikke overrasket, men vi er svært skuffet. Dette var en historisk mulighet til å minimere risikoen for norsk medvirkning til folkerettsbrudd og krigsforbrytelser. Den muligheten valgte finanskomiteen å ikke gripe, sier politisk rådgiver Astri Menne Sjoner i Amnesty International Norge.
– At finanskomiteen vender ryggen til denne virkeligheten, er en politisk fallitterklæring, sier hun.
Martinussen peker på at Storbritannia har fryst sine handelssamtaler med Israel, og at EU har besluttet å gå gjennom sin handelsavtale.
Martinussen viser til at Etikkrådet siden opprettelsen skulle vurdere oljefondets investeringer opp mot Norges folkerettslige forpliktelser, men at dette ble fjernet under Solberg-regjeringen uten grundig behandling i Stortinget.
Også SV reagerer på at forslaget ikke fikk flertall.
Amnesty peker på at oljefondet er verdens største statlige investeringsfond, og at Stortinget, som forvalter fondet på vegne av det norske folk, har et ansvar for å sikre at investeringene ikke bidrar til folkerettsbrudd.