Menu
Vindturbiner står plassert på en kyststripe, sammen med et solenergianlegg, i Weifang i Shandong-provinsen i Kina. Landet går i stadig økende grad over til renere energikilder. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

IEA-rapport: Oljetoppen snart over – elektrisitetsalderen begynner

Verdens etterspørsel etter olje når toppen om få år, og Kina kommer til å lede verden inn i elektrisitetsalderen, drevet av lavutslippskilder, ifølge IEA.

Av NTB | 16.10.2024 13:59:18

Natur og miljø: Etterspørselen etter olje, gass og kull kommer til å nå toppen ved utgangen av dette tiåret, noe som kan komme til å føre til overskudd av fossile energikilder, står det i Det internasjonale energibyråets (IEA) årlige rapport World Energy Outlook, som ble publisert onsdag.

For oljeproduserende land kan det imidlertid fortsatt være håp i hengende snøre. IEAs prognose går nemlig ut på at India øker forbruket sitt med ytterligere to millioner fat olje i døgnet innen 2035.

Det kan være en potensiell redningsbøye for oljeprodusenter som vil demme opp for fallende etterspørsel i andre regioner i verden, der renere energikilder overtar, står det i rapporten.

Sammen med atomkraft, som er gjenstand for fornyet interesse i mange land, kommer lavutslippskilder til å stå for over halvparten av verdens elektrisitet før 2030, står det i rapporten.

Innen 2030 venter IEA at verden kommer til å produsere mer energi enn det som brukes. Det skjer på grunn av økning i produksjon av batterier og solcellepaneler.

Kina fremheves spesielt. Landet står i dag for verdens største klimagassutslipp, men Kina er samtidig den viktigste produsenten av batterier og solpaneler, noe som driver globale energitrener, påpeker IEA.

Kinas utslipp av klimagasser kommer trolig til å nå toppen neste år, men «gitt endringene som er på gang i Kina, tror vi at dette anslaget kan ha vært litt pessimistisk, sier Bill Hare, som er administrerende direktør i Climate Analytics.

Han sier at det er fullt mulig at Kina faktisk nådde utslippstoppen allerede i fjor, men at det trengs mer data for å kunne bekrefte det.

Globalt kommer elbiler til å utgjøre 50 prosent av nybilsalget i 2030, mener IEA.

Etterspørselen etter elektrisitet er større enn ventet og drives av forbruk i lettindustrien, elektriske kjøretøyer, luftkjølingsanlegg, datasentre og kunstig intelligens, står det i rapporten. Omrisset av en overgang fra fossilbasert oppvarming, fossildrevne kjøretøy og noe av industrien, til elektrisitet, begynner å bli klart, står det videre.

IEA viser til at Kina satser massivt på utbygging av sol- og energikraft, og at disse to energikildene også globalt, sammen med overgang til elbiler, vil føre til at klimautslipp snart når toppen og at utslippene etter hvert begynner å falle.

Det er også et poeng som Norges utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) peker på overfor NTB.

– Rapporten viser at kun 15 prosent av globale investeringer når fremvoksende markeder og utviklingsøkonomier. Afrika får bare noen få prosent av dette. Det er for lite. Uten økte investeringer i utviklingsland vil vi ikke nå målene i Parisavtalen eller bærekraftmålene, sier hun.

Tvinnereim mener at Norges fokus på tilrettelegging av økte investeringer fra privat sektor til investeringer i fornybar energi i utviklingsland, er helt nødvendig for å kunne dra verden i riktig retning, der flere mennesker får tilgang til strøm, samtidig som at økonomisk vekst fremmes.

– I energihistorien har vi vært vitne til kullalderen og oljealderen. Nå flytter vi oss raskt inn i elektrisitetsalderen, som kommer til å definere det globale energisystemets vei videre og i økende grad bli basert på rene kilder til energi, sier IEA-sjef Fatih Birol.

Byrået viser til at Kina de siste årene har stått for mesteparten av økningen i oljeetterspørselen i verden, men at økt innfasing av elbiler i landet raskt endrer på dette bildet. Elbiler utgjør nå 40 prosent av nybilsalget i Kina og 20 prosent av nybilsalg på verdensbasis, ifølge rapporten.

Kina har i dag over halvparten av verdens elbiler på veiene. Innen 2030 ventes det at 70 prosent av nybilsalget i Kina vil være elektrisk. Ifølge IEAs anslag kommer elbilovergangen i Kina til å erstatte etterspørselen etter opptil seks millioner fat olje per dag innen 2030.

Overgangen til renere energi er imidlertid ikke uniform. Verden preges av ulikheter, påpeker IEA, som viser til hvordan Kina og India, verdens to mest folkerike land, griper an årene som kommer på ulikt vis.

(©NTB)

Flere nyheter: