Menu
Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) anslår Irans lager med anriket uran til å være på nesten 4,5 tonn og 23 ganger grensemengden i atomavtalen fra 2015. Bildet viser sentrifugeringsmaskiner ved et anrikningsanlegg i nærheten av Natanz i Iran. Foto: Det iranske atomenergibyrået via AP / NTB

IAEA: Irans lager av anriket uran er 20 ganger over den avtalte grensen

Irans beholdning av anriket uran er 23 ganger mengden som er tillatt i tråd med atomavtalen fra 2015, går det fram i en FN-rapport nyhetsbyrået AFP har sett.

Av NTB | 31.05.2023 17:48:46

Økonomi og næringsliv: Den totale beholdningen ble 13. mai anslått til 4744 kilo, går det fram i rapporten til Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, ifølge nyhetsbyrået.

Grensa i atomavtalen var på 202,8 kilo anriket uran.

Etter at daværende president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran, svarte landet blant annet med å trappe opp anrikingen.

Siden april 2021 har landet ifølge IAEA også produsert høyanriket uran.

Ifølge eksperter trengs minst 250 kilo høyanriket uran for å kunne lage atomvåpen, dersom Iran skulle bestemme seg for å gjøre dette.

Uran benyttet i atomvåpen har vanligvis en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent, men Iran har ifølge IAEA hittil anriket uran opp til 60 prosent. Under en inspeksjon ved et anlegg i Fordo i år, ble det imidlertid funnet uran anriket til 83,7 prosent.

Iran hevder dette er et biprodukt av prosessen der, og IAEA skriver ifølge AP i den siste rapporten at de ikke har noen flere spørsmål om funnet.

Iran nekter for at landet utvikler atomvåpen, eller at de har noe ønske om å gjøre det. IAEA har heller ikke funnet tegn som tyder på et slikt aktivt atomvåpenprogram i Iran.

(©NTB)

Flere nyheter: