I dag starter møtet som skal lede fram til en ny pave
Diskusjonene skjer bak lukkede dører, og lekkasjer er strengt forbudt. Men når hvit røyk siver ut fra Det sixtinske kapell, vet verden at en ny pave er valgt.
Religion og livssyn: Det har gått over to uker siden pave Frans døde og verden tok farvel med det som var Den katolske kirkes mest liberale og reformvennlige pave på lang tid.
I dag klokka 16.30 starter det historiske møtet – konklavet – som skal avgjøre hvem som blir hans etterfølger. Beslutningen skal tas av i alt 133 av kirkens nesten 250 kardinaler – alle under 80 år.
Den som blir valgt, blir overhode for i alt 1,4 milliarder katolikker.
Hva som blir sagt bak lukkede dører i Det sixtinske kapell, er hemmelig. Skulle en av kardinalene avsløre hva som foregår, risikerer han å bli kastet ut av Kirken. Kardinalene har heller ikke lov til å kontakte noen utenforstående før de har tatt en beslutning, og de må la mobiltelefonene være igjen utenfor.
Vatikanet har varslet at telefonforbindelsen mellom Vatikanet og omverdenen kommer til å bli kuttet fra klokka 15.00 onsdag og fram til valget er klart.
Diskusjonene vil kunne handle om geografi – for eksempel om turen er kommet til en afrikansk eller asiatisk pave. Men spørsmålet om hva slags profil den neste paven skal ha, er minst like viktig.
Kommer de til å velge en som i likhet med pave Frans har et relativt liberalt sinnelag, eller vil de vektlegge en mer konservativ og tradisjonstro kandidat uten det samme politiske engasjementet som forgjengeren?
Pave Frans var også en ivrig brobygger og var den første paven som besøkte Irak og De forente arabiske emirater.
Møtene skulle minske avstanden mellom de ulike kardinalene, og det har de lyktes med, ifølge den fransk-algeriske kardinalen Jean-Paul Vesco.
– Vi har kommet fra så mange land, mange av oss har aldri møtt hverandre før. Endelig har vi blitt kjent med hverandre, sier han til den italienske avisen Corriere della Sera.
– Det er minst fem eller seks kandidater. Det er de såkalte «naturlige» kandidatene – de som allerede er kjent for sin rolle og personlighet. Og det er de som taler og får deg til å tenke «det var sterkt», sier Vesco.
Men han insisterer på at det ikke har dukket opp noen klar favoritt.
Konklavet som nå holdes, er det største og mest internasjonale noensinne. Kardinalene kommer fra 70 ulike land på fem kontinenter.
Ved forrige pavevalg brukte kardinalene mindre enn to dager. Det samme skjedde da forgjengeren pave Benedikt XVI ble valgt i 2005.
For hver avstemning – to ganger om morgenen og to ganger om ettermiddagen – brennes stemmesedlene. Når det ikke lykkes å sikre to tredels flertall om en kandidat, slippes det ut svart røyk. Når avgjørelsen er klar, vil det stige hvit røyk fra pipen på Det sixtinske kapell.
Møtet kan vare i timer, dager eller måneder – avhengig av hvor lang tid det tar å få to tredeler av dem til å samle seg om én kandidat.
I prinsippet kan alle ugifte, katolske menn over 25 år velges til pave, men i praksis er det kun kardinalene som regnes som reelle kandidater.
I forkant av konklavet har det vært arrangert daglige møter i Vatikanet der alle kardinalene har kunnet delta, også de som er over 80 år. Både Vatikanets økonomiske situasjon og mulige reformer har stått på dagsordenen.
Flere eksperter mener ifølge nyhetsbyrået AFP at det kan komme overraskelser, og at det langt fra er sikkert at den nye paven følger i Frans’ liberale fotspor.
(©NTB)