reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Toll er tema når statsminister Jonas Gahr Støre møter EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen mandag. Foto: Ingrid Brandal Myklebust / SMK / NTB

I dag drar Støre til Brussel for å diskutere toll-unntak

Væpnet med norsk næringsliv skal statsminister Jonas Gahr Støre prøve å overbevise EU om å gi Norge unntak fra en mulig EU-toll.

Av NTB | 07.04.2025 06:11:32

Økonomi og næringsliv: Mandag setter Støre kurs for Brussel med en liten hær av næringslivstopper, LO og NHO på slep.

–Norge og EU har felles interesser, og derfor må vi må jobbe sammen for å opprettholde regelbasert handel, sier Støre til NTB.

–I Norge jobber vi sammen i krevende tider. Det er derfor viktig for meg at lederne i LO og NHO og representanter for næringslivet er med til Brussel, sier han.

De skal blant annet møte EU-kommisjonens mektige president Ursula von der Leyen.

Støre er den siste i rekken av norske ministre som har kommet til Brussel den siste tiden for å snakke toll med EU. Denne gang skjer altså møtet på absolutt toppnivå.

EU har lovet et hardt svar. Norge har foreløpig bestemt seg for ikke å svare, mens EU vil kunngjøre sine mottiltak 9. april, når USAs tollmurer trer i kraft.

– EU er Norges klart største eksportmarked. Høyere tollmurer er alvorlig for både verden, Europa og Norge, sier Støre.

EUs mottiltak overfor USA er ikke Norges største bekymring. Derimot skaper eventuelle tollmurer rundt unionen stor engstelse. EU kan innføre slike murer, såkalte beskyttelsestiltak, for å hindre at varer fra andre land dumpes i Europa.

Dette kan ramme norsk næringsliv hardt ettersom nesten 70 prosent av alt Norge eksporterer, går til Europa. Om vi ikke greier å komme oss innenfor.

Han var fredag i Brussel på Natos utenriksministermøte.

– Jeg er relativt optimistisk. Vi har hatt gode samtaler med EU-kommisjonen, og de er helt enige i at man ikke skal sette opp kunstige tollbarrierer innenfor det indre markedet, sier han til nordisk presse i Brussel.

Norge er en del av det indre markedet gjennom EØS-avtalen.

– Intensjonen er på plass, men det som er EU-kommisjonens problem, er at EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein ikke er med i EUs tollunion, påpeker Eide videre.

– EU må da begrunne hvorfor de tar EØS-landene inn, mens andre land blir stående på utsiden. Men det skal vi hjelpe dem med, sier Eide.

Samtidig er det EUs medlemsland, ikke kommisjonen, som eventuelt vedtar å gi Norge unntak.

Norske politikere trekker gjerne fram EØS-avtalen som begrunnelse for at Norge bør få unntak. Avtalen inneholder bestemmelser om at partene ikke skal bruke toll mot hverandre.

Men ifølge kilder i Brussel veier ikke EØS-avtalen særlig tungt i EU-byråkratiet.

Norge har derfor valgt å fokusere på at norsk og europeisk næringsliv er så tett sammenvevd at en tollmur mellom Norge og EU vil være skadelig for begge parter.

Hun er en del av Støres følge sammen med NHO-sjef Ole Erik Almlid og hele 29 topper fra næringslivet.

Blant dem er Kongsberg-sjef Geir Håøy, Hydro-sjef Eivind Kallevik, DNB-sjef Kjerstin Braathen og Equinor-sjef Anders Opedal.

Tollkrigen blir også hovedsaken når EUs handelsministre kommer sammen mandag, og på EUs uformelle finansministermøte i Warszawa torsdag. Dit er Jens Stoltenberg invitert.

Bakteppet er de sviende nye tollsatsene som USAs Donald Trump har innført.

Men det er det gode muligheter for at vi gjør, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide.

Ifølge reglene til Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal slike tollmurer i prinsippet gjelde alle land.

– Jeg håper vi vil bidra til å synliggjøre at norsk næringsliv er tett integrert i europeiske verdikjeder. Havner vi utenfor EU sine varslede beskyttelsestiltak, kan tusenvis av norske arbeidsplasser være i fare, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

(©NTB)

Flere nyheter: