Hverdagen begynner å komme tilbake i Syria
Hverdagen er i ferd med å komme tilbake etter maktovertakelsen i Syria. Søndag åpnet de fleste skolene i landet igjen.
Krig og konflikter: – Jeg er optimistisk og veldig glad. Jeg pleide å gå på gaten og være redd for at jeg skulle bli innkalt til militærtjeneste, og jeg pleide å være redd når jeg kom til et militært kontrollpunkt, sier Salah al-Din Diab.
Han er elev på en videregående skole i Damaskus som åpnet igjen søndag etter å ha holdt stengt siden maktovertakelsen i forrige uke.
Skoler over hele landet åpnet igjen søndag, som er den første dagen i arbeidsuken i Syria. Likevel velger en del foreldre å vente med å sende barna sine på skolen på grunn av den usikre situasjonen.
Islamistgruppa, som tidligere var tilknyttet den ekstreme islamistorganisasjonen al-Qaida, har lovet at de vil være tolerante og beskytte minoritetsgrupper i det nye Syria.
– Vi har aldri vært så rolige. Frykten er borte. Resten er opp til oss, sier Salem Hajjo, som er teaterlærer og deltok i demonstrasjonene mot Assad-regimet i 2011.
Noen restauranter og barer har også begynt å servere alkohol åpenlyst, mens andre gjør det litt mer diskret.
På en politistasjon som har stått i brann i Damaskus, har alle politi- og sikkerhetsfolk fra Assad-tiden forsvunnet. Lørdag inntok ti menn, som skal fungere som politi under den nye regjeringen til opprørerne, stasjonen.
Likevel er det foreløpig langt fra nok politifolk til å holde kriminaliteten under kontroll. En politimann sier at opprørerne kun har rundt 4000 politifolk, hvorav rundt halvparten er i Idlib og resten har fått oppgaven med å holde kontroll over sikkerheten i Damaskus og resten av området de kontrollerer.
Flere eksperter regner med at opprørerne har totalt rundt 20.000 stridende.
Noen av opprørerne bærer bånd med islamistiske slagord på uniformene sine, og ikke alle tilhører HTS, noe som gjør at enkelte innbyggere føler seg utrygge.
– Vi bør alle være redde, sier Damaskus-innbygger Hani Zia.
Han er redd noen av opprørerne vil føle seg overlegne overfor andre syrere fordi de har vært i krig.
– Med all respekt til dem som ofret seg – vi har alle ofret oss, sier han.
Det er islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS) som har stått i front for stormoffensiven i Syria som førte til at president Bashar al-Assad forrige helg flyktet fra landet.
Det vil likevel ta tid før det nye styret vil klare å ha alt på plass i det nye Syria.
I disse dager forsøker opprørerne og innbyggerne i Damaskus å bli kjent med hverandre. Men ikke alle innbyggerne er trygge på de nye makthaverne.
(©NTB)