Menu
Tilliten til politikerne lokalt kan være svekket etter avsløringene i forhandlingene. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Hva skjer med lokaldemokratiet?

Forhandlingene om makt etter valget viser at mange politikere i liten grad respekterer valgresultatet og isteden er mer opptatt av egne posisjoner.

Av Egil M Solberg | 12.10.2023 09:20:07

Valgkommentar: I Haugesund ble FrP sin demokratisk valgte leder satt til side i forhandlingene. I Karmøy er de to største partiene satt på gangen ved at størsteparten av de andre partiene har gått sammen.

Mange spør seg nok nå om det nytter å avgi sin stemme i et norsk valg. Fungerer valgordningen, eller er det svakheter her som man burde sett på?

Et skrekkeksempel

I går kveld ble det klart at Ap, H, KrF, Sp, SV og V skulle samarbeidet på Karmøy. Det gir 23 mandater og flertall med minst mulig margin. Høyre sitt ultimate krav var å få ordføreren.

På den andre siden står FrP, Karmøylista, INP, Rødt og MDG med 22 mandater. dette er da i all hovedsak partiene som går mest frem ved valget.

Samler har imidlertid de borgerlige partiene FrP, KL, Høyre, KrF, INP, og V hele 32 mandater på Karmøy. Da er det et solid bergelig flertall og en klar beskjed fra velgerne om at de vil ha et skifte.

Likevel er det rødgrønn politikk som nå skal fortsetter i Karmøy, med de partiene som går mest tilbake ved valget. Dette fordi Høyre var mer opptatt av ordførermakten enn politikken.

Tilliten til politikerne lokalt var lav viste en meningsmåling InFact utførte for Radio Haugaland ti dager før valget. Jeg tviler på at tilliten blir styrket av dette og det skal bli spennende å se hvordan dette vil påvirke velgerne ved neste korsvei.

Flere nyheter: