Huseierne vil stoppe Danske Bank-oppkjøpet
Nordeas oppkjøp av Danske Banks privatkundevirksomhet svekker bankkonkurransen i Norge, mener Huseierne. Nordea avviser kritikken.
Økonomi og næringsliv: – Bankkonkurransen i Norge er under press. At Nordea nå kjøper opp Danske Banks privatkundevirksomhet svekker konkurransen ytterligere. Oppkjøpet må derfor stoppes, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.
Onsdag ble det kjent at Nordea kjøper Danske Banks privatkundevirksomhet, i tillegg til relevante investeringsprodukter.
Det forventes at salget blir endelig gjennomført i løpet av fjerde kvartal 2024, alternativt ikke senere enn 2. kvartal 2025, skriver Danske Bank i en pressemelding.
Huseierne ber både Konkurransetilsynet og regjeringen komme på banen.
– Vi forventer at Konkurransetilsynet går grundig inn i saken og ser dette fra forbrukernes side. Bankkonkurransen har blitt svekket de siste årene gjennom flere oppkjøp. Senest da DNB fikk lov til å kjøpe Sbanken, noe vi var sterkt imot, sier Meyer.
Forbrukerrådet er ikke like bekymret.
– Det handler om at vi har noen banker som er opptatt av å ta markedsandeler, vi kan kalle det utfordrerbanker. Så lenge banken som blir kjøpt opp ikke er den som presser hardt på konkurransen, så greier ikke vi å bli like bekymret som Huseierne, sier fagdirektør Jorge Jensen.
– Vi opplever som bank at det er tøff konkurranse i det norske markedet, sier Randi Marjamaa, som er landssjef i Norge.
– Vi konkurrerer hardt hver dag og opplever at vi har et attraktivt tilbud til kundene. Vi mener vi med det skal kunne ivareta kundene når Danske Bank trekker seg ut av privatmarkedet i Norge, legger hun til.
Overtakelsen er ventet å gi Nordea en markedsandel på det norske boliglånsmarkedet på rundt 16 prosent – en økning fra dagens 11 prosent.
Privatkundeporteføljen omfatter rundt 285.000 kunder, utlåns- og innskuddsvolumer på henholdsvis 18 milliarder og 4 milliarder euro og en forvaltningskapital på rundt 2 milliarder euro.
Ifølge Marjamaa vil ikke oppkjøpet få noen umiddelbare konsekvenser for Danske Banks kunder. Hun kan ikke si noe om hva som vil skje med bankens fysiske filialer.
– Nå skal avtalen godkjennes av relevante myndigheter først. Så vil kundene få god informasjon i etterkant av det.
Marjamaa sier hun har god tro på at oppkjøpet blir godkjent av konkurransemyndighetene.
Konkurransetilsynet har varslet at de vil gjøre en grundig vurdering når det blir klart hvem som vil kjøpe virksomheten. Avdelingsdirektør Gjermund Nese sier tilsynet nå venter på at oppkjøpet blir meldt inn av selskapene.
– Når meldingen kommer, vil vi gjøre en grundig vurdering og se om dette har negative virkninger for konkurransen i markedet.
– Hvis vi kommer fram til at det svekker konkurransen og går ut over forbrukerne, har vi muligheten til å stoppe det, sier Nese.
Han forteller at Konkurransetilsynet har fem uker på seg fra meldingen er levert til å gjøre en foreløpig vurdering av oppkjøpet.
– Det er et viktig steg i gjennomføringen av den nordiske strategien vår, og det øker den lokale tilstedeværelsen i Norge og supplerer dagens virksomhet, sier han.
De to bankene har ikke oppgitt størrelsen på overtakelsen, men skriver at størrelsen på porteføljen som skal overtas, og vederlaget, fastsettes når avtalen sluttføres.
Salget er avhengig av myndighetenes godkjenning.
Nordea avviser kritikken fra Huseierne.
Virksomhetene vil integreres i Nordea og drives under Nordeas merkenavn. Frem til avtalen sluttføres, vil Danske Bank fortsette å betjene kundene sine som før.
Det var i begynnelsen av juni Danske Bank varslet at de ønsket å trekke seg ut av det norske privatmarkedet og satse mer på å forsterke rollen som forretningsbank for bedrifter og storkunder.
Oppkjøpet innebærer en betydelig økning i Nordeas personkundevirksomhet i Norge, sier konsernsjef Frank Vang-Jensen i en pressemelding.
(©NTB)