Menu
Folk bruker elsparkesykler for å komme seg fra sted til sted på det store konferanseområdet i Dubai. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB

Hundre tusen på klimatoppmøte: – En stor møteplass

Er FNs klimatoppmøter blitt for store? Meningene er delte.

Av NTB | 11.12.2023 09:19:52

Møtet som nå er inne i innspurten i Dubai, har satt en soleklar rekord. Om lag hundre tusen deltakere er registrert, ifølge FN.

Det er nesten dobbelt så mange som på fjorårets toppmøte i Egypt, som hadde rekorden inntil nå.

– Personlig mener jeg at disse konferansene er blitt for store, sa FN-toppen Achim Steiner til nyhetsbyrået DPA nylig.

Hvem som er til stede, er også kontroversielt. På årets møte i Dubai er det hele 2400 lobbyister tilknyttet selskaper eller organisasjoner som jobber med fossil energi, ifølge organisasjonen Kick Big Polluters Out (KBPO).

En utbredt frykt i miljøbevegelsen er at disse forsøker å påvirke forhandlerne og bremse innsatsen for å kutte klimautslipp.

Blant oljeselskapene som er til stede på årets møte, er norske Equinor, ifølge E24. Equinor deltar blant annet på en offisiell norsk næringslivspaviljong, som statlige Innovasjon Norge står bak.

Men i årenes løp har møtene est ut. I startfasen pleier det nå å være et toppmøte for stats- og regjeringssjefer.

Ved siden av forhandlingene foregår det også noe som minner om en stor næringslivsmesse. Her presenterer et mylder av selskaper løsninger og teknologier som de selv mener er klimavennlige.

På messeområdet i den «grønne sonen» i Dubai kan alle som vil, komme innom og kikke. Angivelig har så mange som 400.000 mennesker registrert seg for å få adgang her.

Cicero-forsker Steffen Kallbekken mener likevel det skjer mye positivt på «sidelinjen» av klimaforhandlingene.

– Dette er den ene store globale møteplassen for klimaløsninger, sier han til NTB.

Kallbekken, som var til stede i første fase av Dubai-møtet, bekrefter at det finnes lobbyister på klimamøtene som forsøker å bremse framgang i forhandlingene. Samtidig mener han det kan bli vanskelig å vite hvor grensen skal settes hvis folk skal stenges ute fra klimakonferansene.

Steiner, som leder FNs utviklingsprogram, pekte på at det kan bli vanskelig å finne land som kan være vertskap for så store møter.

I utgangspunktet er FNs klimakonferanser arenaer for klimaforhandlinger. Her deltar nesten alle verdens land.

Kritikere mener store selskaper bruker klimatoppmøtene til «grønnvasking». Det vil si at de framstiller seg som mer miljøvennlige enn de egentlig er.

(©NTB)

Flere nyheter: