Hun Sen uten utfordrere i Kambodsja-valg
Kambodsjas regjeringsparti og landets mangeårige leder Hun Sen hevder å ha gjort rent bord i søndagens valg, som av opposisjonen omtales som en farse.
Politikk: 70 år gamle Hun Sen har styrt Kambodsja med hard hånd siden 1985 og er dermed verdens lengst sittende statsminister.
Kambodsja er i realiteten en ettpartistat, der Kambodsjas folkeparti (CPP) har styrt sammenhengende siden 1979.
Opposisjonspartier er forbudt, og det var på forhånd derfor ikke knyttet spenning til resultatet fra søndagens valg.
– Vi vinner, et valgskred, sa regjeringspartiets talsmann Sok Eysan da valglokalene stengte.
Noen timer senere sier han at partiet fikk 78 til 80 prosent av stemmene. Valgdeltakelsen var ifølge offisielle tall 84 prosent.
– Det viser at folk deltok i den demokratiske bevegelsen til tross for ekstremistenes kampanje, sa Hun Sen, med henvisning til opposisjonen og kritikerne.
Det eneste seriøse opposisjonspartiet som kunne ha utfordret, er nektet å stille, og det vil overraske om noen av de 17 andre opposisjonspartiene fikk nok stemmer til å kunne frata CCP alle de 125 plassene i nasjonalforsamlingen.
Hun Sen har opp gjennom årene styrket sin stilling ved å bygge opp et nettverk av lojale støttespillere i Kambodsja, og han har fortsatt land som Kina og Russland i ryggen. Dette til tross for sin fortid som kommandant i Røde Khmer i andre halvdel av 1970-tallet.
– Han forlot ikke Røde Khmer fordi han hadde innvendinger mot folkemordet, men i visshet om at han selv var havnet på Pol Pots liste over medarbeidere som skulle ryddes av veien, konstaterte en av verdens fremste Kambodsja-kjennere, journalisten Nate Thayer i Far Eastern Economic Review.
Hun Sen lanserte for få dager siden sin eldste sønn Hun Manet som framtidig etterfølger og antydet at han kan komme til å overta «alt neste måned».
45-åringen ville selv ikke svare på spørsmål om dette da han avga stemme i hovedstaden Phnom Penh søndag.
– Ingen kommentar, ingen kommentar. Jeg kom bare for å avgi stemme, var alt han ville si.
– Ved å overføre makten til sønnen mens han selv fortsatt er fysisk og mentalt frisk, vil Hun Sen kunne forsvare sønnen fra alle interne utfordringer, sier forskeren Gordon Conochie ved La Trobe-universitetet i Australia.
– Så lenge Hun Sen er i nærheten kommer ingen til å nærme seg Hun Manet, sier Conochie, som har skrevet bok om Kambodsja.
Hun Manet har en mastergrad fra New York University og en doktorgrad fra University of Bristol, begge i økonomi. Han har også gått på den amerikanske hærens krigsskole og er i dag hærsjef i Kambodsja.
Ytringsfriheten i Kambodsja er svært begrenset, og politiske utfordrere stemples som forrædere, trues av lange fengselsstraffer og tvinges til å flykte i eksil.
Da Pol Pots skrekkregime, som kostet rundt en firedel av Kambodsjas innbyggere livet, gikk mot slutten, hoppet Hun Sen av og slo lag med Vietnam som invaderte og fikk slutt på folkemordet.
Selv om Hun Sen vant søndagens valg som han ville, kan landet om kort tid få en ny statsminister.
Analytikere tror imidlertid at Hun Sen vil vente noen år før han overlater statsministerstolen til sønnen, som selv stiller til valg for CCP. Dette for at han skal sikre seg legitimitet hos partifellene.
(©NTB)