Humanitære organisasjoner ber Norge drive fram umiddelbar våpenhvile i Gaza
Flere humanitære organisasjoner ber nå Norge støtte opp om FNs generalsekretær António Guterres' oppfordring til umiddelbar humanitær våpenhvile i Midtøsten.
Politikk: Det trengs en umiddelbar, humanitær våpenhvile og umiddelbar og ubegrenset tilgang til humanitær hjelp i Gaza, sa FNs generalsekretær António Guterres på en pressekonferanse med Egypts utenriksminister Sameh Shoukry torsdag.
Kravet blir støttet av en rekke hjelpeorganisasjoner samt blant annet Irland. EU og USA har imidlertid foreløpig ikke stilt seg bak kravet, og heller ikke Norge.
– Det vi er tydelige på, er at humanitær hjelp må inn, på en trygg måte. Og da må det sikres et område der den kan komme inn, og fordeles til de som trenger det, sier Støre.
Han legger til at man må begynne å tenke på fremtiden i regionen, og at Norge ønsker å være tidlig ute og involvert i dette.
Utenriksministeren, som deltar på et møte om en diplomatisk løsning på krigen i Egypt lørdag, fikk spørsmål om hvorfor ikke Norge har støttet FN-sjefens krav om umiddelbar, humanitær våpenhvile ennå. Han har foreløpig ikke svart på NTBs spørsmål.
– Norge og andre land med innflytelse slik som USA, Storbritannia og EU må alle kreve en umiddelbar våpenhvile, sier kommunikasjonsrådgiver Becky Bakr Abdullah i Flyktninghjelpen til NTB.
Hun legger til at Flyktninghjelpen ber partene i konflikten stanse alle fiendtligheter og sikre en umiddelbar og varig våpenhvile.
– Tusenvis av uskyldige menneskeliv har allerede gått tapt, mange av disse barn, og over to millioner mennesker i Gaza mangler nå tilstrekkelig vann, mat, medisiner og andre basisvarer.
– Det er de sivile på Gaza som nå rammes hardest. Den humanitære situasjonen forverrer seg time for time. Partene og verden for øvrig kan ikke snu ryggen til dette.
Redd Barna stiller seg også bak kravet om en umiddelbar, humanitær våpenhvile.
– Vi forventer at norske myndigheter ber om våpenhvile umiddelbart, slik at nødhjelpen får komme inn til Gaza. Det kan bety forskjellen på liv og død for mange av innbyggerne, og rundt halvparten av disse er barn som nå betaler en svært høy pris for det som skjer, sier generalsekretær Birgitte Lange.
– Bombingen må stoppe for at hjelpen kan komme fram. Norske myndigheter og det internasjonale samfunnet må gjøre alt de kan for å få til en våpenhvile, sier hun.
Kun sjefjurist Tobias Köhler i Røde Kors holder tilbake fra et direkte krav om humanitær våpenhvile, samtidig som han sier Norge bør gjøre det som er mulig for å sikre at alle parter respekterer krigens folkerett.
– Det viktigste nå er at sivile beskyttes, uavhengig av hvor de er. Sivile må ha tilgang til grunnleggende tjeneste som mat, vann, helsehjelp og elektrisitet. For å utføre upartisk humanitært innsats trengs det også en viss grad av sikkerhet. Dette er et ansvar som ligger hos partene i konflikten, sier han.
NTB har stilt både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) spørsmål om FN-sjefens krav.
De store norske hjelpeorganisasjonene er klare i sin tale:
Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp sier Norge må bruke «alle kanaler» for å få på plass en våpenhvile og sikre at hjelpen kommer trygt fram.
Leder for utvikling og humanitært samarbeid Gry Ballestad i Norsk Folkehjelp sier Gazas to millioner innbyggere ikke har noe trygt sted å være, i tillegg til at det begynner å bli tomt for mat, vann og drivstoff. Hun ber også om at man husker de sivile som ikke er i stand til å bevege seg, som eldre, funksjonshemmede, enslige mindreårige og skadde, og advarer sterkt imot en bakkeinvasjon.
(©NTB)