Menu
5,9 millioner palestinske flyktninger lever på Vestbredden, Gazastripen og i nabolandene Libanon, Syria og Jordan. Mange av dem er i ferd med å miste håpet om en bedre framtid. Foto: AP / NTB

Huitfeldt frykter at palestinske flyktninger blir glemt

De palestinske flyktningenes skjebne må ikke glemmes, sier FNs visegeneralsekretær Philippe Lazzarini. Utenriksminister Anniken Huitfeldt deler hans bekymring.

Av NTB | 26.01.2023 14:15:13

Medisin og helse: FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) bistår i dag 5,9 millioner palestinske flyktninger på den okkuperte Vestbredden og Gazastripen, samt i nabolandene Libanon, Syria og Jordan.

UNRWAs leder Philippe Lazzarini ba for få dager siden FNs medlemsland om å bidra med nærmere 16 milliarder kroner for inneværende år. Dette skal blant annet gå til drift av over 700 skoler og 140 helseklinikker.

Torsdag var Lazzarini på besøk i Oslo, der han blant andre møtte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Vi har gått med underskudd de siste fire årene, og dette har dessverre gått ut over kvaliteten på det vi kan tilby flyktningene, sier Lazzarini til NTB.

– Mesteparten av tida vet vi ikke om vi har nok penger til å kunne betale ut lønninger til de 30.000 ansatte, blant dem 20.000 lærere. Så foruroligende er situasjonen vår. Det er også foruroligende for flyktningene vi hjelper, og som ikke vet om vi kan skaffe mat til dem i neste måned, sier han.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deler Lazzarinis bekymring for at internasjonal givertretthet skal ramme palestinske flyktninger, mange av dem blant de fattigste og mest utsatte i Midtøsten.

– UNRWA har en nøkkelrolle for å sikre at rettighetene til palestinske flyktninger og de grunnleggende behovene deres som mat, skole og helsetjenester, blir dekket. Organisasjonen er dermed viktig for stabiliteten i Midtøsten, sier Huitfeldt.

Norge inngikk i fjor en fireårig avtale om å bidra med 1,1 milliarder kroner til UNRWA og overførte i fjor 297 millioner kroner.

– Vi skal fortsatt være en sterk støttespiller for UNRWA og vil så raskt som mulig overføre årets bidrag. Vi vil også fortsette arbeidet med å mobilisere flere givere, sier Huitfeldt, som leder Den internasjonale giverlandsgruppa for Palestina (AHLC).

– Det har alltid vært konkurranse, men vi håndterer den eldste konflikten i moderne historie, en konflikt som snart er 75 år gammel, sier han.

Da UNRWA ble opprettet i 1949, var organisasjonen ment som et midlertidig bidrag som skulle sørge for akutt hjelp til palestinske flyktninger inntil det forelå en politisk løsning på konflikten. Men verdenssamfunnet har sviktet palestinerne, mener Lazzarini.

– Det er ingen som ønsker å være på flukt i 75 år. Dette er et kollektivt svik fra verdenssamfunnets side, sier han.

UNRWA gir blant annet 545.000 palestinske flyktningbarn skolegang, men i klasserommene er det nå opptil 50 barn, forteller Lazzarini.

– Jeg er dypt bekymret for UNRWAs økonomiske situasjon. Både organisasjonen og den enkelte flyktningfamilie rammes også hardt av økte priser på mat og energi, sier hun til NTB.

Lazzarini erkjenner at krigen i Ukraina, sult og tørke i Afrika og andre flyktningkriser gjør at det er en evig kamp om internasjonal oppmerksomhet og bidrag.

(©NTB)

Flere nyheter: