Menu
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Høyre vil åpne gassfeltet Nordland 6

Høyre vil åpne det omstridte gassfeltet Nordland 6, et felt som ble stengt av Stoltenberg-regjeringen i 2001 av klimahensyn.

Av NTB | 28.05.2024 08:47:12

Politikk: I dag kommer innstillingen til forvaltningsplanen for havområdene. I den forbindelse vil Høyre fjerne det politiske stoppskiltet for Nordland 6.

Det sier Ove Trellevik, som sitter i energi- og miljøkomiteen for Høyre.

– Krigen i Ukraina har vist oss hvor viktig norsk gass er for europeisk sikkerhetspolitikk. For å være en stabil og troverdig energikilde til Europa må vi utvinne mer gass fra norsk sokkel. Mer gassutvinning er også viktig for utvikling av blått hydrogen i fremtiden.

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

– Letelisensene på Nordland 6 er juridisk åpne, men det har vært stengt av politiske kompromisser. Vi må nå fjerne dette politiske stoppskiltet slik at næringen kan lete etter mer gass. Det er Europa avhengig av. Oljedirektoratet har sagt Nordland 6 er det mest lovende petroleumsfeltet utenfor kysten av Nordland.

Ifølge Nettavisen fikk Equinor og Hydro for kort tid siden fornyet lisensen i sine blokker i Nordland 6 fram til 2099.

Havområdet ble konsekvensutredet for 30 år siden. Derfor kan det åpnes raskt uten flere utredninger.

Energipolitisk talsperson Terje Halleland i Frp peker på at Europa har et økende behov for norsk gass.

– En hodeløs energipolitikk båret frem av følelser i stedet for fornuft har gjort Europa avhengig av andre land for å oppnå energibalanse. Før var det landet Russland, nå er det Norge. Det er en rolle som vi må ta seriøst, og det innebærer faktisk økt produksjon.

– At Høyre endelig innser det er gode nyheter, sier Terje Halleland.

– Jeg er svært overrasket over at Høyre prøver seg på noe så uansvarlig og at de fortsatt ønsker oljeboring i et av våre mest sårbare havområder, et område som er vårt felles matfat hvor vi henter millioner av middagsporsjoner både til Norge og utlandet hvert eneste år.

Nestleder Sveinung Rotevatn i Venstre kaller utspillet «umoderne og useriøst».

– Det virker som de ikke har tenkt en ny tanke om oljepolitikken siden år 2000. Dette området, som er hjem for verdens viktigste torskestamme, skal selvsagt ikke åpnes for olje- og gassvirksomhet, sier han.

MDGs Arild Hermstad vil heller se en plan er en plan for sluttfasen for oljealderen.

– Europa og verden trenger grønne og fornybare kilder til energi, ikke mer norsk fossil energi.

Trellevik understreker at dette ikke betyr en åpning av Lofoten, Vesterålen og Senja, men at det er en videreføring av allerede tildelte lisenser.

Nordland 6 ligger i Norskehavet utenfor den nordligste delen av Helgelandskysten og Vestfjorden.

– Høyre viser nå sitt sanne ansikt før valget neste år, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken i SV om Høyres utspill.

(©NTB)

Flere nyheter: