Menu
Aktørene i oljebransjen har tro på fremtiden. Her ser vi den ubemannede Huldra-plattformen i Nordsjøen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Optimistisk oljenæring tror på høyere investeringer neste år

Investeringene i oljenæringen anslås nå til å bli 216 milliarder kroner i 2025, tror operatørene på norsk sokkel. Det er 5,2 prosent mer enn det forrige anslaget.

Av NTB | 28.05.2024 08:33:34

Økonomi og næringsliv: Oppjusteringen for 2025 drives i stor grad av høyere anslag innenfor feltutbygging og leting.

Investeringsanslaget for 2025 indikerer en vekst i løpende verdi på 19 prosent sammenlignet med tilsvarende anslag for 2024, gitt for ett år siden, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Investeringene på norsk sokkel blir i det oppdaterte anslaget for 2024 oppgitt til 247 milliarder kroner, som er historisk sett det høyeste nominelle anslaget gitt siden SSB begynner å føre statistikk på dette området.

– Vi kommer garantert til å sette rekord i år og med god margin.

Tallene for oljeinvesteringer er så viktige for den norske økonomien at det påvirker rentebanen.

– Vi ser igjen at dette er bransjen som virkelig løfter Norge. Uten oljen hadde vi vært omtrent som Sverige, og vi hadde trolig kuttet renten allerede.

Men tallene er på linje med anslagene fra Norges Bank. Det samme gjelder anslagene for neste år.

Det vil også til neste år være høy investeringsaktivitet på de mange feltutbyggingene som ble startet opp i slutten av 2022. Det bygges også ut nye rør i tilknytning til noen av disse utbyggingene, noe som øker investeringene innen rørtransport. I tillegg planlegges det klart høyere investeringsaktivitet innen felt i drift til neste år.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank, sier dette er svært sterke tall.

(©NTB)

Flere nyheter: