Menu
Georgias fengslede ekspresident Mikheil Saakasjvili på videolink fra sykehuset i en rettshøring 1. februar. Han er dømt til fengsel i seks år for misbruk av makten som president. Foto: Irakli Gedenidze / AP / NTB

Høyre gir menneskerettspris til Georgias fengslede ekspresident

Georgias tidligere president Mikheil Saakasjvili tildeles Sjur Lindebrækkes pris av partiet Høyre.

Av NTB | 23.03.2023 16:24:16

Kriminalitet og rettsvesen: Menneskerettsprisen deles ut i en tid der Georgia står i et kritisk skille mellom prorussiske og proeuropeiske krefter, skriver Høyre i en pressemelding.

Saakasjvili sitter i fangenskap i sitt hjemland, og helsetilstanden hans er ifølge flere medier kritisk.

– Mikheil Saakasjvili representerer demokratiske krefter. En støtte til ham er en støtte til demokrati i Europa. En pris til ham er også en støtteerklæring til de mange som overvåkes, undertrykkes og forfølges i en svært sårbar region i Europas nærområde, sier priskomiteens leder, Janne Haaland Matlary.

Saakasjvilis mor og sønn kommer til Høyres landsmøte for å motta prisen, og de skal ha med seg en uttalelse fra prisvinneren selv.

Den tidligere presidenten ledet provestlige demonstrasjoner før han tok makten i 2004. Han hevdet for kort tid siden at han ble forgiftet i fengselet, noe georgiske myndigheter avviser, skriver Sky News.

(©NTB)

Flere nyheter: