Menu
Foto: Paul Kleiven / NTB

Honning er fortsatt radioaktivt – men ikke farlig

Norsk honning fortsatt påvirket av Tsjernobyl-ulykken – ingen helsefare for forbrukere

Av Egil M Solberg | 01.03.2025 08:00:12

Honning: Nesten 39 år etter Tsjernobyl-ulykken i 1986 viser undersøkelser at norsk lynghonning fortsatt inneholder spor av radioaktivitet, melder Nationen.

Veterinærinstituttet har gjennomført en omfattende analyse som bekrefter tilstedeværelsen av radioaktiv forurensning i honning. Likevel understrekes det at nivåene er så lave at de ikke utgjør noen helsefare for forbrukerne.

Seniorforsker Aksel Bernhoft ved Veterinærinstituttet forklarer overfor avisa at funnene er forventede, basert på tidligere kunnskap om hvordan radioaktivt nedfall påvirker norsk natur. Han påpeker at dette samsvarer med observasjoner gjort hos beitedyr og vegetasjon i de mest berørte områdene.

Tsjernobyl-ulykken førte til betydelig radioaktivt nedfall i Norge, spesielt i fjellområdene i Gudbrandsdalen, Valdres, indre deler av Trøndelag og sørlige deler av Nordland. Disse områdene ble hardest rammet på grunn av nedbør som førte med seg radioaktive stoffer fra atmosfæren, skriver Mattilsynet.

Det radioaktive stoffet cesium-137, med en halveringstid på 30 år, er fortsatt til stede i norsk natur. Dette stoffet tas opp av planter, som igjen påvirker bier og honningproduksjon. Til tross for dette er konsentrasjonene i honning lave og ikke skadelige for mennesker, ifølge DSA.

Forbrukere kan derfor trygt nyte norsk lynghonning uten bekymring for helseeffekter knyttet til radioaktivitet. Overvåking og analyser fortsetter for å sikre at matvarer holder seg innenfor trygge grenser.

Flere nyheter: