Holmenkollen-eieren fikk krass sikkerhetskritikk fra politiet: – Bekymringsverdig og uansvarlig
Holmenkollen-eier Oslobygg ble tidligere i høst ettertrykkelig irettesatt av politiet i prosessen med å sikre skytebanen permanent.
Sport: Arbeidet med å få godkjent permanent ombygging av anlegget pågikk i flere måneder før Oslobygg omsider fikk grønt lys fra både Plan- og bygningsetaten og politiet i slutten av oktober.
19. oktober 2023 gjennomførte politiet en uanmeldt kontroll av skytebanen i Kollen. Etter funn av flere sikkerhetsbrudd ble anlegget stengt umiddelbart.
I slutten av juni sendte Oslobygg en søknad til politiet om godkjenning til permanent ombygging av skytebanen. I midten av august godkjente sistnevnte søknaden, men påpekte samtidig ytterligere to vilkår før arbeidet kunne starte.
«Dette skaper litt problemer (…). For det første virker det litt merkelig å komme med nye særskilte vilkår så sent i prosessen. Politiet og Oslobygg KF har hatt flere befaringer sammen og sett på dette. Hvor det jevnlig med nye befaringer har kommet nye særskilte vilkår», skriver Oslobygg i en epost til politiet 22. august.
«Jeg er uenig i deres påstand om at prosessen er merkelig. Jeg tror dere misforstår politiets rolle i denne saken. Påstand(en) om nye «særskilte vilkår» er noe bekymringsverdig. Det er på det rene at en skytter fra standplass peker med ladd gevær i en kort periode i farlig retning», innleder politiet.
«Det er ikke politiets oppgave å utarbeide tekniske planer vedrørende sikkerhet på deres vegne for å deretter godkjenne egen søknad», skriver de videre.
NTB har spurt Oslobygg hvordan de stiller seg til utsagnet fra politiet. Kommunikasjonsrådgiver Haakon Berg Jensen sier følgende:
– Oslobygg har ikke på noe tidspunkt bedt politiet utarbeide tekniske planer som gjelder sikkerhet på skytebanen, men har bedt om veiledning, som politiet som forvaltningsorgan plikter å gi etter forvaltningsloven §11.
– Vi har gjennom hele prosessen vært tydelig på at ivaretakelse av sikkerheten har vært vår førsteprioritet. Politiet har kommet med tilleggsvilkår i flere omganger, (…), uten at disse hadde blitt diskutert eller nevnt for oss ved tidligere anledninger.
«Deres tiltak har ikke ivaretatt området tilstrekkelig. Søknaden inneholdt kun minimumstiltak som ble gitt under midlertidig dispensasjon i en begrenset periode», heter det videre.
I en epost til NTB skriver seksjonsleder for forvaltningskontroll, Marius Gaarde at Oslo politidistrikt ikke ønsker å kommentere korrespondansen med Oslobygg.
– Oslobygg oversendte politiet søknad om dispensasjon fra våpenforskriften 15.01.24, hvor vi beskrev sikringstiltak for å imøtekomme politiets krav. Politiet svarte følgende: «Sikkerhetsmessige tiltak er begrenset til de minst inngripende tiltak for å innvilge midlertidig godkjenning av skytebane og bringer sikkerhetsrisikoen innenfor det akseptable».
– At «sikkerhetsrisikoen er innenfor det akseptable» kan vanskelig forstås på en annen måte enn at sikkerheten er tilfredsstillende og ivaretar området tilstrekkelig.
Gaarde i politiet svarer følgende:
«Vi har hatt løpende dialog med Oslobygg i det året saken har pågått. Eventuelle avklaringer/uklarheter kan avklares i dialog mellom Oslo politidistrikt og Oslobygg».
– Det er denne mangelen på dialog i forbindelse med ekstra tilleggsvilkår Oslobygg har stilt spørsmål ved, utdyper Oslobygg overfor NTB.
Heller ikke dette ønsker politiet å kommentere.
Da er svaret fra politiet enda krassere.
«Farlig område er definert i henhold til våpenloven og skal sikres. Det er ingen måte å avvike dette kravet, men sikring kan gjøres på forskjellige måter. Skjønnsmessig vurdering er vår oppgave som vi har lovhjemmel til å gjennomføre. Vårt fokus er sikring av omgivelsene», innleder politiet, før de skisserer følgende:
«Eksempelvis; Dere har sikret farlig område med et gjerde, men i bakgrunnen er det en trapp. Dersom en person går opp noen trappetrinn, kommer man i høyde over gjerde som dere har satt opp og der er det risiko for å bli skutt. Å overse disse momenter i et så folkerikt område er uansvarlig fra deres side».
– Oslobygg har forholdt seg til politiet sitt tilsvar om at skisserte sikkerhetstiltak i anlegget har brakt sikkerhetsrisikoen innenfor det akseptable, svarer Oslobygg til NTB.
– Oslobygg og politiet har hatt noen uenigheter knyttet til prosessen og de oppstilte kravene, men har nå kommet fram til en løsning som vil sikre at skytebanen kan åpnes permanent.
– Det har for øvrig ikke vært noen personskader knyttet til nåværende skytebane i Holmenkollen siden den ble etablert i 1997, avslutter Jensen.
Til det får Oslobygg følgende svar:
Videre i brevet skriver politiet at Oslobygg ikke har «framlagt noen konkret plan for å ivareta sikkerheten på en tilfredsstillende måte i farlig område»
Oslobygg mener på sin side at de framlagte tiltakene var gode, og at det er de samme tiltakene som de fikk godkjent av politiet i dispensasjonsperioden.
Videre i brevet hevder Oslobygg at politiet ikke følger rettledningen til våpenloven, der det blant annet står at «det forutsettes dialog mellom politiet og baneeier før eventuelle tilleggsvilkår oppstilles».
I tillegg antyder Oslobygg at politiet legger «skjønn» til grunn i vurderingene av nye vilkår.
Oslobygg har avslutningsvis blitt spurt om hvordan de har opplevd dialogen med politiet.
(©NTB)