Menu
De første meldingene om hoggormbitt for 2025 er kommet inn. Bittmerkene etter hoggorm sees oftest som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Hoggormsesongen er i gang – flere hunder bitt

2025 har alt hatt noen uvanlig varme perioder, og mange liker å sole seg. Meldinger om hoggormbitt på hund – og noen mennesker – er kommet inn.

Av NTB | 07.03.2025 11:02:32

Vær: Forsikringsselskapet Agria roper varsku etter årets første skademeldinger om hunder bitt av hoggorm.

– Hoggormen er ofte treig tidlig vår, noe som gjør at den kan bruke lengre tid på å oppdage deg og hunden din. Tramp derfor gjerne litt ekstra hardt når du går på steder der du tror at hoggormen kan holde til, slik at den kan rekke å gjemme seg før du kommer, sier veterinær Sara Solheim i en pressemelding.

I fjor fikk Agria 303 skademeldinger som gjaldt hunder bitt av hoggorm, mens DyreID har registrert 1329 bittdiagnoser hos dyr i 2024.

– Hittil i år er det seks registrerte diagnoser. De kommer også tidligere i år enn i fjor, trolig har dette med temperatur å gjøre, sier markedssjef Sasja Rygg i DyreID i en epost til NTB.

Fem av diagnosene er fra Rogaland, mens én er registrert i Innlandet.

I en melding til NTB opplyser Giftinformasjonen at det er kommet inn fire henvendelser om mulig hoggormbitt hos menneske hittil. Tall fra Helsebiblioteket viser at sesongen for hoggormbitt normalt kommer i gang for alvor i april.

Rekordåret var 2021, da 835 meldinger kom inn.

– Det er store variasjoner fra år til år. Vi tror mye av årsaken er at det er flere som blir bitt når været er bra, og folk er mye ute i naturen, sier seniorrådgiver og veterinær Jartrud Wigen Skjerdal til NTB.

Den vekselvarme hoggormen liker også sola og kan ofte trekke til åpne plasser slik at de kan sole seg på stien eller på en stein. Blir hoggormen overrasket, kryper den som oftest langsomt bort, men dersom den blir trampet på eller man kommet for nær, kan den bite, opplyser Folkehelseinstituttet.

Ifølge Agria blir hunder som oftest bitt i snute eller labb. Rundt 30 prosent av alle hoggormbitt er bitt der det ikke sprøytes inn gift. Slike tørrbitt er ufarlige.

Symptomer på bitt med gift kan være smerte, hevelse og rødme rundt bittstedet.

– Hunder som blir bitt i labbene, risikerer å få de mest alvorlige symptomene. Blodsirkulasjonen i beina er bedre samtidig som det er mindre vev som tillater hevelse. Dette gjør at giften raskere tas opp i kroppen, sier Solheim.

Enkelte mennesker kan reagere kraftig på hoggormgift, men dødsfall etter hoggormbitt forekommer sjelden i Norge.

Giftinformasjonen har registrert en generell økning i hoggormbitt de siste årene. I 2024 ble 642 henvendelser om bitt på menneske registrert.

Hoggorm er en av tre ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen. Hoggormen er fredet i Norge, men ikke utryddingstruet.

(©NTB)

Flere nyheter: