Menu
Eksstatsminister Thaksin Shinawatra hilste på tilhengere som ventet på ham da han landet i Bangkok etter over 15 år i eksil. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

Hjemvendt eks-statsminister fengslet – Thailand kan få ny regjering

Eks-statsminister Thaksin Shinawatra ble fengslet da han kom til Bangkok etter over 15 år i eksil. Men hans allierte kan snart få regjeringsmakten.

Av NTB | 22.08.2023 09:34:31

Kriminalitet og rettsvesen: 74 år gamle Thaksin er blant de mest innflytelsesrike og kontroversielle politikerne i Thailand i nyere tid. Han satt ved roret fra 2001 til han ble avsatt i et kupp i 2006 og var særs upopulær blant militæret, monarkiet og eliten. På landsbygda og blant de fattige var han derimot godt likt.

Thaksin forlot hjemlandet etter kuppet, som militæret begrunnet med anklager om korrupsjon og illojalitet til kongehuset. Da han tirsdag kom tilbake, kunngjorde Thailands høyesterett at han må sone åtte år i fengsel.

Straffen er knyttet til tre dommer han fikk in absentia for maktmisbruk. Men det er høyst uklart hvor lenge Thaksin blir sittende i fengsel.

74-åringen har hele tiden hevdet sin uskyld og kalt anklagene politisk motivert.

Kongeriket har vært uten statsminister siden valget i mai.

En viktig grunn er at valgets vinner, partiet Marsj fremad, mislyktes med å danne en regjeringskoalisjon. Partiet er det største i nasjonalforsamlingen, men møtte motstand fra de 250 senatorene som er utnevnt av militæret. Siden er partiets populære statsministerkandidat Pita Limjaroenrat ekskludert fra nasjonalforsamlingen.

Thaksins parti Pheu Thai, som kom på andreplass i valget og ledes av 74-åringens datter Paetongtarn, brøt i forrige uke med Marsj fremad. Hun inngikk i stedet en allianse med det militærstøttede partiet Forent thainasjon for å kunne danne regjering.

Srettha ventes å vinne avstemningen. Han blir i så fall statsminister for en omstridt regjeringskoalisjon som består av flere promilitære partier som led et sviende nederlag ved valgurnene i vår.

Analytikere tviler likevel på om tidspunktet er tilfeldig. Det spekuleres på om Pheu Thai har inngått en avtale som vil sikre at Thaksin blir benådet.

– Hvis han ikke får en kongelig benådning innen en viss tid, kan det hende de begynner å spørre seg om de gikk inn i en koalisjon på falske premisser, sier Aaron Connelly ved tankesmia International Institute for Strategic Studies.

Thailands sittende statsminister Prayut Chan-o-cha har hatt makten helt siden militærkuppet i landet i 2014. Den gang var det Thaksins søster Yingluck Shinawatra som ble avsatt.

Tidligere i sommer sa Prayut at han ville gi seg i politikken, men han ble i forrige uke lansert som statsministerkandidat av Forent thainasjon.

Hjemkomsten skjer på et kritisk tidspunkt i Thailands historie – og samme dag som en kandidat støttet av Thaksins tidligere parti, kan bli innsatt som statsminister.

Tirsdag skal Thailands nasjonalforsamling etter planen ha sin tredje avstemning i håp om å få på plass ny statsminister. Kort tid etter at Thaksin hadde landet i Bangkok, nominerte Pheu Thai forretningsmannen Srettha Thavisin til sin statsministerkandidat.

Thaksin Shinawatra erkjenner ikke at tidspunktet for hjemkomsten er knyttet til den politiske situasjonen. I et intervju med BBC har han sagt at datoen for hjemreisen ble bestemt før det var klart at nasjonalforsamlingen samme dag skulle stemme over hvorvidt kandidaten fra partiet Pheu Thai blir landets neste statsminister.

Det var på forhånd ventet at Thaksin ville bli pågrepet så fort han landet. Da han kom ut av flyet i Bangkok, bukket han foran et portrett av den thailandske kongen. Deretter ble eksstatsministeren ført bort av flere tjenestemenn for å bli forelagt anklagene han står overfor.

(©NTB)

Flere nyheter: