Menu
59 år gamle Charles Sanders har søkt tilflukt fra ekstremvarmen i Phoenix på Justa Center, et senter for eldre hjemløse, for å kjøle seg ned. Foto: AP / NTB

Hjemløse dør i rekordvarme Phoenix

Phoenix i Arizona har de siste ukene hatt opptil 48 varmegrader, og fortauene er så glovarme at de kan gi brannskader. Varmen krever liv blant byens hjemløse.

Av NTB | 21.07.2023 12:03:21

Medisin og helse: – Dersom de ikke finner et sted der de kan kjøle seg ned, så dør de, sier Rudy Soliz. Han driver Justa Center for eldre hjemløse.

Sentrum av Phoenix ligger øde. Joggere og hundeeiere venter til natten har falt på og temperaturen har sunket før de beveger seg utendørs.

Tirsdag ble det satt ny varmerekord i USAs femte største by med 47,8 grader. De siste tre ukene har gradestokken på dagtid aldri falt under 43 grader, og det er også en dyster rekord.

Senteret Soliz driver, ligger i et område som kalles sonen, der hjemløse bor i telt og provisoriske pappskur. Her fins det knapt trær som gir skygge, og hjemløse som har sovnet på fortauet, har fått brannskader.

– Brannmannskaper kommer hit hele tiden for å hjelpe folk som har fått heteslag. Så vidt jeg vet har tre personer mistet livet her i området i sommer, sier Soliz.

– Ofte er det snakk om en kombinasjon av narkotikabruk og varme, sier han.

Justa Center har tatt imot flere eldre hjemløse som var rammet av heteslag.

– En mann sjanglet inn med kraftige muskelrykninger og kollapset. Vi ringte ambulanse og la en et kaldt håndkle på ham, forteller Soliz.

Selv nettene er varme i Phoenix, med temperaturer på over 34 grader.

– De hjemløse har ingen mulighet til å kjøle seg ned, selv ikke om natten, sier Soliz.

Innbyggerne i Phoenix er derfor ikke ukjent med ekstrem varme, og byen regnes for å være USAs varmeste. Denne sommeren har likevel vært ekstrem.

– På plantene i hagen min kan man se at denne sommeren er annerledes. Varmen blir for mye for dem, og de tørker, sier Soliz.

Phoenix har utplassert 60 stasjoner der folk kan få vann og har også etablert 30 nedkjølingslokaler for dem som sliter i varmen.

Rundt 110 millioner amerikanere, nesten hver tredje innbygger, bor i områder der det nå er utstedt advarsel om ekstremvarme i USA.

I Arizona, Arkansas, California, Nevada, Texas og Oklahoma oppfordres innbyggerne til å tilbringe minst mulig tid utendørs, drikke mye vann, brukte aircondition og ikke etterlate barn eller dyr i bilen.

– Da jeg kjørte rundt kvartalet mitt i dag morges, noterte jeg meg at ingen var utendørs, forteller Soliz.

– Ikke engang barna. Alle sitter innendørs, sier han.

De stadig flere hjemløse i Phoenix rammes aller hardest av hetebølgen.

I Phoenix-området var det fram til midten av juni rapportert om tolv varmerelaterte dødsfall, og halvparten av dem var hjemløse. Ytterligere 40 dødsfall blir nå etterforsket og kan helt eller delvis skyldes rekordvarmen.

Phoenix-området ligger i Sonoraørkenen som dekker Arizona og California, samt den mexicanske delstaten Sonora. Ørkenen er en av de varmeste og største i verden.

Monsunregn og tordenvær pleier vanligvis å kjøle det sørvestlige USA noe ned om sommeren, men i år lar dette vente på seg. Også i neste uke er det meldt ekstremvarme.

(©NTB)

Flere nyheter: