Hetebølger krever liv – viktig å ta forholdsregler og lytte til kroppen
Nordmenn på ferie søker sol og varme, men ikke temperaturer på over 40 grader. Da må man passe på, advarer eksperter.
Vær: Både i deler av Spania, Portugal, Italia, Tyskland og Storbritannia er det sendt ut varsel om ekstrem varme denne uka.
Flere steder er det satt juni-rekord, i Mora i Portugal har gradestokken vist hele 46,6 grader.
Myndighetene i Portugal har sendt ut farevarsel for 7 av landets 18 distrikter, der det ventes opptil 43 varmegrader de neste dagene.
Også det sørlige Spania har de siste dagene hatt opptil 46 varmegrader, og i Italia er det sendt ut farevarsel for 21 byer. Flere andre europeiske land opplever også ekstrem varme.
– Planeten blir varmere og farlige, ingen land er immune, la han til, og oppfordret til styrket kamp mot klimaendringene, skrev han på X.
Lederen for europakontoret til Verdens helseorganisasjon (WHO), Hans Kluge, kaller hetebølgen som har rammet deler av Europa for en stille trussel.
– Det er en stille trussel mot dem som mest trenger beskyttelse – eldre, barn, de som jobber utendørs og alle som lever med kroniske helseproblemer, sier han til AP.
En skyggefull dag med 32 grader på et tørt sted, kan være mindre farlig enn 27 grader på et sted med høyere luftfuktighet.
Høy nattetemperatur øker også helserisikoen kraftig, sier Ashley Ward som leder Heat Policy Innovation Hub ved Duke University i USA til AP.
– Kroppen din trenger en pause. Når du ikke får det om natten, starter neste dag med underskudd, sier hun.
– Når vi har nattetemperaturer på over 24 grader, så begynner vi å se noen ganske ekstraordinære utfall av varmerelatert sykdom, heteslag og til og med dødsfall, sier Ward.
Tidligere hetebølger har vist at det er blant dem den ekstreme heten krever flest liv.
Temperaturer på over 40 varmegrader rammer også særlig hardt alle de som må jobbe utendørs fra morgen til kveld.
Store områder av det sørlige Spania er dekket av drivhus som forsyner store deler av Europa med frukt og grønnsaker. Mange som jobber der er afrikanske gjestearbeidere som i disse dager opplever ekstreme forhold.
Det hjelper selvsagt også å holde seg i skyggen, og har man mulighet til det kan det være lurt å oppsøke steder med aircondition, for eksempel kjøpesentre, kinoer og biblioteker.
Eldre, kronisk syke og barn tåler mindre varme enn andre og bør forsøke å ta pauser i løpet av varme dager.
– Unngå å ta med barn under fem år til store byer midt på sommeren, råder Cicero Senter for klimaforskning.
Faresignaler kan være slapphet, hodepine, svimmelhet og kvalme. Dette kan være et tegn på overoppheting og dehydrering.
Symptomene varierer imidlertid fra person til person, og medisinbruk og underliggende helseproblemer kan gjøre det vanskelig å oppdage faresignaler.
Dersom hjerterytmen øker, er det virkelig fare på ferde. Da kan det ende med forvirring, sløret tale, heteslag og besvimelse.
– De som er mest utsatt for heteslag er ikke nødvendigvis de som selv skjønner at de må passe på, påpeker FHI, som oppfordrer familiemedlemmer og andre til å passe ekstra godt på.
– Reisende bør være ekstra forsiktige i sommermånedene på grunn av høye temperaturer, heter det i et nylig oppdatert reiseråd for Spania.
– Sårbare personer må være ekstra forsiktige i ekstremvarme, heter det i reiserådet for Hellas, mens det i rådene for Portugal og Italia advares mot farlige skogbranner som følge av høye temperaturer i sommerhalvåret.
På nettstedet MeteoAlarm, som europeiske meteorologer står bak, kan man finne farevarsler og råd.
Ifølge meteorologene avtar den europeiske hetebølgen mot slutten av uka, men det er neppe siste gang det blir opp mot 40 grader sør i Europa i sommer.
– Ekstrem varme er ikke lenger en sjelden hendelse – det har blitt den nye normalen, konstaterer FNs generalsekretær António Guterres som tidligere i uka svettet i 42 varmegrader under et besøk i Sevilla i Spania.
Eksakt når heten blir helsefarlig, avhenger ikke bare av temperatur, men også av luftfuktighet, skydekke og vind, påpeker eksperter.
Aircondition er selvsagt en fordel, noe de fleste turister på feriesteder kan nyte godt av. Langt verre er det for fastboende som ikke har råd til slik luksus og hjemløse som lever på gata.
Folkehelseinstituttets råd i ekstrem varme er å drikke mye, noe som bidrar til å senke kroppstemperaturen. Det samme kan gjøres ved å fukte klær eller skvette kaldt vann på hender, føtter, nakken og i armhulene.
Eksperter understreker viktigheten av å lytte til kroppen og gjenkjenne symptomer.
Utenriksdepartementet fraråder ikke nordmenn å besøke land som følge av hetebølger, men oppfordrer i sine reiseråd til å ta forholdsregler.
– Nordmenn som skal feriere i disse landene, bør planlegge godt og tilpasse reisen sin etter forholdene. Det er viktig å følge råd og anbefalinger fra landets myndigheter, sa UDs kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til NTB sist helg.
(©NTB)