Menu
Krabbe. Skjermdump Facebook
Krabbe. Skjermdump:Facebook

Het debatt i krabbesaken – Mattilsynet presiserer

Det oppstod i går stor debatt på Aktuelt Haugalandet om et lokalt sjømatfirma som er politianmeldt for manglende avlivning av krabber før de fjerner klørne. Mattilsynet har svart på generelt grunnlag.

Av tomas | 02.08.2023 14:41:39

Krabbesaken: Det oppstod i går stor debatt i kommentarfeltet til Aktuelt Haugalandet angående et lokalt sjømatfirma som er politianmeldt for manglende avlivning av krabber før de fjerner klørne.

I kommentarfeltet hevdes det blant annet at å koke krabbene levende eller å stikke krepsdyrene med en syl, både er lovlig og en human måte å avlive krabbene på. Vi i Radio Haugaland kontaktet Mattilsynet i saken.

Mattilsynet svarer på generelt grunnlag.

Det er i utgangspunktet forbudt å koke levande dyr. Vi vet at krabber føler ubehag og at det i høy grad er stressende for dem å bli lagt direkte i kokende vann. Ut fra det vi vet i dag er det best å bruke slag eller kutt til å bedøve krabben før man legger de i kokende vann.

Alternativt og inntil videre tillates i tillegg nedkjøling. Bedøvelse vil redusere ubehag og stress før koking. Nedenfor er beskrivelse for bedøvelse og avling av taskekrabbe.

Bedøving av krabber
Det er vanskelig å bedøve krabbe, da den har flere nervesentre som er plassert på forskjellige steder i kroppen. Det krever både nøyaktig kunnskap og opparbeidede ferdigheter å sikre at de mest sentrale nervesentrene blir satt ut av spill. Det fremste nervesenteret er senteret som krabben sanser sine omgivelser med, og der nervesignalene blir koordinert.

Det er viktigst at dette nervesentret blir satt ut av funksjon.

Kutt eller slag rettet mot fremste nervesenter
Under kan man se en skisse av hvordan det sentrale nervesystemet er plassert under ryggskallet sett fra ryggsiden. Det bakre senteret koordinerer og styrer blant annet beina og klørne, det fremre er en slags hjerne, der lukt, syn og andre sanser blir registrert og ordnet.

I tillegg er der små sentre nær svelget, som ligger mellom rygg-senteret og hjernen.

Skisse av nervetråder og ganger hos en krabbe, modifisert etter en skisse av Pearson 1908. Foto: Referanse: Woll, A.K., Bakke, S., van der Meeren, G.I. 2021. Krabben. Kolofon forlag

Skisse av nervetråder og ganger hos en krabbe, modifisert etter en skisse av Pearson 1908. Foto: Referanse: Woll, A.K., Bakke, S., van der Meeren, G.I. 2021. Krabben. Kolofon forlag

Bedøvelse

For å bedøve krabben er det best om du får til å treffe nervesenteret i hodet. Avhengig av størrelsen på krabben, ligger nervesenteret midt mellom øynene og ca. 3 cm inn i kroppen, og det ligger over og til dels rundt svelget.

Framgangsmåten:
a) Ett presist kutt midt mellom øynene og inn i hodet i krabbens lengderetning vil stanse all nerveaktivitet.

b) Ved slag må du slå med et hardt og velrettet slag ned på ryggskallet framme ved hodet slik det er markert på illustrasjonen over i saken.

Du kan bruke en rundstokk, håndtaket på en kniv eller lignende. Slaget vil medføre at skallet knuses. Det kan også være vanskelig å få til et godt nok slag på hardt pansrede, store krabber.

Kuttet er mest effektivt, men om krabben har et svært hardt skall, vil slaget være den raskeste måten å bedøve krabben på. Har du bedøvd krabben med slaget eller kuttet, kan den legges i rikelig med fosskokende vann.

Nedkjøling
Om krabbeskallet er for hardt og du ikke får til å bedøve krabbens fremste nervesenter med slag eller kutt, kan du legge den i kjøleskapet i minst 60 minutter. Kjøleskapet må holde en temperatur på maksimalt 4⁰C.

Vi vet ikke sikkert om krabben er bedøvd etter nedkjøling, da det må testes om krabben faktisk er bedøvd eller bare roet ned. Inntil videre kan likevel denne framgangsmåten benyttes av privatpersoner. Er krabben godt nedkjølt kan den legges i rikelig med fosskokende vann

Metoder som ikke bedøver

Krabben blir ikke bedøvet hvis du stikker en kniv inn midt i buken, og et slikt stikk er dessuten i strid med Dyrevelferdslovens bestemmelser. Da lammer du nervesenteret for bevegelse så bein og klør mister kraften, men uten at det påvirker krabbens sanser. Derfor må du slå eller kløyve hodet for at krabben skal bedøves, alternativt nedkjøle den.

Det er forbudt å brekke av klørne på levende krabber

Det er brudd på dyrevelferdsloven å brekke klørne av krabber, for deretter å kaste dem levende på sjøen igjen. Det kan føre til at krabben blør i hjel eller dør av sult fordi den ikke kan få tak i mat.

Krabber selv kan slippe klørne langs et forutbestemt bruddsted, ved stress, angrep etc. Skaden vil da heles, og kloen vil med tiden vokse ut igjen. Men om klørne blir revet av, skjer bruddet oftest ikke langs det forutbestemte bruddstedet.

Krabben får blødninger, den svekkes og sannsynligheten for at den dør er stor. Krabber skal derfor alltid avlives før klørne brekkes av.

Koking av krabber
Først når du har benyttet en av de her nevnte metodene for å bedøve krabben, kan den kokes i vann. Det er viktig at du bruker en stor nok kjele med rikelig vann. Vannet skal fosskoke, og det skal ikke legges oppi mer enn en til tre krabber om gangen.

Om du skal tilberede flere krabber, må du først la vannet koke opp igjen. Pass på at det fortsatt er rikelig med vann i forhold til krabbene. Om rikelig med kokende vann brukes, vil 1-3 nedkjølte krabber ikke senke vanntemperaturen nevneverdig.

Oppbevaring av krabber etter fangst
Etter at du har fanget krabben er det viktig å holde den mørkt, kjølig og fuktig fram til du skal tilberede den. Du kan legge et fuktig klede eller tang over krabbene, og oppbevare de på et sted eller i en kasse som beskytter dem mot sollys og vind.

Dette opplyser Mattilsynets avdelingssjef for avdeling akvakultur region sør og vest, Håvard Hustoft, til Radio Haugaland onsdag ettermiddag.

Mattilsynet presiserer at de ikke kan uttale seg i saken om det lokale sjømatfirmaet som vi skrev om i går, tirsdag. Saken er politianmeldt av Norges Miljøvernforbund.

Amund Revheim, seksjonsleder ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, bekreftet i går overfor Radio Haugaland at de har fått inn en anmeldelse fra Miljøvernforbundet om det aktuelle firmaet.

Flere nyheter: