Henry Kissinger ble 100 år – hans død fører med seg polariserte reaksjoner
Reaksjonene strømmer inn etter USAs tidligere utenriksminister Henry Kissingers død. Men mens noen hyller ham, blir han kalt en krigsforbryter av andre.
Politikk: Kissinger, som døde onsdag i en alder av 100 år, roses av verdens ledere som en dyktig forsvarer av amerikanske interesser. Men i sosiale medier blir han kalt en krigsforbryter som etterlot varige mén over hele verden.
– USA har mistet en av de mest pålitelige og særegne stemmene i utenrikspolitikken, sier landets tidligere president George W. Bush om Kissinger.
Kissingers vei fra å være jødisk flyktning fra Tyskland til å stå i spissen for amerikanske utenrikspolitiske beslutninger «handler like mye om hans storhet som om Amerikas storhet», sier Bush.
I sosiale medier i Kina flommer det over av meldinger som hedrer Kissinger for å ha sørget for et forhold mellom det regjerende kommunistpartiet og USA under Nixons styre.
Mange kinesere skriver at de sørger over bortgangen til «en gammel venn». Den kinesiske kringkasteren CCTV delte i sosiale medier et gammelt nyhetssegment som viser Kissingers første hemmelige besøk til Kina i 1971.
Den kinesiske ambassadøren i USA Xie Feng sier han er «sjokkert og trist» over Kissingers død.
– Han vil alltid forbli i live i hjertene til det kinesiske folket som en høyt verdsatt gammel venn, sier han.
Magasinet Rolling Stone bærer overskriften: «Henry Kissinger, krigsforbryteren som var elsket av USAs overklasse, er endelig død».
– Henry Kissingers bombekampanje drepte sannsynligvis hundretusenvis av mennesker i Kambodsja og banet vei for Røde Khmers folkemord, skriver Sophal Ear, stipendiat ved Arizona State University, som studerer Kambodsjas politiske økonomi.
– Klaseammunisjon som ble sluppet over Kambodsja på Kissingers vakt, fortsetter å ødelegge livet til menn, kvinner og barn som kommer over dem, skriver Ear videre.
Nixons døtre, Tricia Nixon Cox og Julie Nixon Eisenhower, sier deres far og Kissinger nøt «et partnerskap som førte til en generasjon med fred i USA».
Kissinger satte i gang Paris-forhandlingene som førte til at USA omsider kunne trekke seg ut av Vietnam, en krig som var svært kostbar og lite populær på hjemmebane.
– Kissinger spilte en viktig rolle i tilnærmingen til Kina og i å fremme avspenning med Sovjetunionen, begge dristige initiativ som førte til begynnelsen av slutten på den kalde krigen. Hans skytteldiplomati i Midtøsten bidro til å dempe spenningen i den urolige regionen, sier Nixons døtre i en uttalelse.
Kissinger ble tildelt Nobels fredspris i 1973 sammen med den vietnamesiske diplomaten Le Duc Tho for en våpenhvileavtale mellom Nord-Vietnam og USA – en tildeling som mange senere har omtalt som en tabbe. Tho nektet å motta prisen.
Israels president Isaac Herzog deler også sine kondolanser med USAs utenriksminister Antony Blinken som torsdag er i Tel Aviv for å diskutere krigen mellom Israel og Hamas. Herzog sier Blinken «går i fotsporene til et ikon».
– Jeg følte alltid hans kjærlighet og medfølelse for Israel i hans tro på den jødiske staten, sier Herzog.
Blinken sier Kissinger har satt terskelen for alle utenriksministrene etter ham.
– Jeg var privilegert som fikk hans råd mange ganger, senest for rundt en måned siden, sier han.
– Han forpliktelse til det transatlantiske vennskapet mellom USA og Tyskland var betydelig, og han forble alltid nær sitt tyske hjemland, skriver statsminister Olaf Scholz på X, tidligere Twitter.
I en kondolanse til Kissingers familie skriver Tysklands president Frank Walter Steinmeier at utenriksveteranens nedrustningspolitikk la «grunnlaget for slutten av den kalde krigen og den demokratiske overgangen i Øst-Europa» som førte til Tysklands gjenforening.
Steinmeier minnes at Kissinger reiste til hjembyen sin Fürth i juni for å markere 100-årsdagen sin der i sommer.
– Jeg synes det var svært rørende at dette landet, som en gang skjøv ham ut, igjen hadde blitt en stykke hjem for ham.
Kissinger tjente to presidenter gjennom sin karriere: Richard Nixon og Gerald Ford. Han dominerte utenrikspolitikken da USA trakk seg ut av Vietnam, og bidro også til å etablere bånd mellom USA og Kina.
Men det er ikke alle som har lovord om den tidligere utenriksveteranen. Kritikken mot Kissinger, som ble tildelt Nobels fredspris i 1973, er spesielt kraftig i sosiale medier, der flere har delt videoer der hans bortgang feires.
Kissinger utøvde uvanlig mye innflytelse på globale anliggender selv lenge etter at han forlot vervet som utenriksminister. Senest i juli møtte han den kinesiske presidenten Xi Jinping i Beijing mens forholdet mellom USA og Kina var på et lavpunkt.
Russlands president Vladimir Putin omtaler Kissinger som en klok og fremtidsrettet statsmann. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sier Kissinger vil ha varig innvirkning på internasjonal politikk.
Ledere i Kissingers fødeland Tyskland hyller også den tidligere utenriksministeren.
(©NTB)